George H.W. Bush (1981-1989): opstap naar presidentschap

15 juni 2017Leestijd: 2 minuten
George H.W. Bush als vicepresident. Foto: George H.W. Bush Presidential Library

Als vice-president van de Verenigde Staten onder president Reagan had George H.W. Bush aanvankelijk een bescheiden rol, waarbij hij veelal ceremonieel optrad. Later zou hij steeds meer macht naar zich toetrekken, met als climax zijn verkiezing tot president van de Verenigde Staten in 1988.

Paspoort George H.W. Bush (1924-)
Geboren in Milton, Massachusetts 
Studie: Yale (economie)
Vorige functies: Huis van Afgevaardigden, ambassadeur bij de VN, Directeur CIA
Thuisstaat: Texas
Partij: Republikeinen

george_h-_w-_bush_vice_president_of_the_united_states_official_portrait
George H.W. Bush. Foto: Wikimedia

Only the President lands on the South Lawn

De ceremoniële en marginale rol die George H.W. Bush – eerder directeur van de CIA – aanvankelijk op zich nam tijdens de eerste maanden van Reagans presidentschap verdween vrij snel toen Reagan op 30 maart 1981 werd beschoten. Bush, op dat moment in Texas, vloog onmiddellijk naar Washington. Aangekomen op het vliegveld werd hem gesuggereerd de helikopter naar het Witte Huis te nemen, als teken van leven van de Amerikaanse regering ondanks de aanval. Bush weigerde, immers: ‘only the President lands on the South Lawn’. Deze respectabele en loyale houding maakte grote indruk op Reagan, die twee weken later terugkeerde in het Witte Huis. Vanaf dat moment zouden de twee zeer regelmatig lunchen en werden aan Bush meer zaken toevertrouwd en toegewezen.

reagan_bush_1984
Vicepresident George H.W. Bush (rechts) met president Ronald Reagan. Foto: Wikimedia

Ruiken aan het presidentschap

Bush kreeg onder meer een aantal voorzitterschappen van belangrijke commissies toegewezen en vertegenwoordigde (en onderhandelde) Amerika met enige regelmaat in het buitenland. In 1985 werd hij de eerste vicepresident die waarnemend president van de Verenigde Staten was – Reagan moest onder narcose een operatie ondergaan. Gedurende acht uur mocht Bush alvast ruiken aan wat hij later volledig zou ervaren: het presidentschap. Al vanaf 1985 was hij met een team in de weer om zich voor te bereiden op de verkiezingen van 1988, die hij zou winnen van de Democraat Michael Dukakis.

Vicepresident George H.W. Bush brengt een bezoek aan New Delhi, 1984. Foto: Wikimedia

Trivia

  • Tijdens de verkiezingen van 1988 voor het presidentschap van Bush werd hem een gebrek aan visie verweten. Toen een journalist hem daarnaar vroeg, zei Bush: ‘Oh, the vision thing’. Sindsdien is dit in de Amerikaanse politiek een metafoor voor een vorm van falen om iets helder te verwoorden.
  • Toen in 1988 het Amerikaanse schip de USS Vincennes per ongeluk een Iraans passagiersvliegtuig uit de lucht schoot waarbij 290 doden vielen, zei Bush dat hij ‘nooit zijn excuses zou aanbieden voor de Verenigde Staten van Amerika. Het maakt me niet uit wat de feiten zijn’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.