Reizen in Amerika met openbaar vervoer

13 juni 2017Leestijd: 2 minuten
Amtrak is de nationale treinvervoerder van Amerika. Foto: AFP

Geen auto en toch op pad? Openbaar vervoer is in de Amerikaanse steden goed geregeld, en er zijn ook mogelijkheden om van de ene naar de andere stad te reizen.

Vrijwel alle grote steden bieden diverse vormen van openbaar vervoer aan. Denk aan stadsbussen, metro en lokale treinen. Vaak loont het om een kaart te kopen waarmee u ongelimiteerd kunt reizen met het openbaar vervoer. In steden als New York, San Francisco en Washington reist u vaak sneller en goedkoper met het openbaar vervoer dan met een auto.

Tip: de app Citymapper kent de dienstregelingen van openbaar vervoer in de grote Amerikaanse steden en plant de reis voor u.

Taxi’s
In een flink aantal steden kunt u ook gebruikmaken van taxibedrijven als Uber en Lyft. Bestuurders gebruiken hun eigen auto om passagiers te vervoeren, vaak voor flink lagere prijzen dan bij een traditionele taxi. Gebruik de apps van de bedrijven om ophaalpunt en bestemming in te voeren en u krijgt een vaste prijs gepresenteerd voor uw rit. Betalen kan alleen met creditcard.

Wilt u door Amerika reizen, dan is openbaar vervoer vaak minder efficiënt dan een eigen auto.  Amtrak is de nationale treinmaatschappij. Het treinnetwerk spant zich uit over zo’n vijfhonderd Amerikaanse steden. Toch is reizen met de trein niet zo makkelijk en efficiënt als in Nederland. Treinen rijden minder vaak en de afstanden die moeten worden afgelegd, zijn groot.

Interrailen
Bovendien is reizen met de Amtrak relatief duur. Een voorbeeld: een enkele treinreis tussen New York en Washington (3,5 uur) kost minstens 50 dollar en vaak een veelvoud daarvan. Kaartjes kunt u het beste online aanschaffen. In principe geldt: hoe eerder u boekt, hoe goedkoper het is.

Er zijn uitzonderingen: Amtrak heeft ook een systeem met lastminutetickets genaamd SmartFare. Boeken kan alleen tussen dinsdag en vrijdag, met een vertrekdatum in de veertien dagen erna. Kortingen lopen op tot 30 procent. Er zijn ook interrailkaarten verkrijgbaar waarmee u 15, 30 of 45 dagen achtereen kan reizen met de trein.

Bussen goedkoper
Een vaak goedkopere optie is de bus. Busreizen zijn mogelijk tussen veel (grotere) steden. Bedrijven als Megabus en Greyhound bieden op hun websites tickets tussen toeristische steden aan voor lage prijzen. Nadelen zijn er ook: bussen zijn relatief langzaam, gaan niet overal heen (Megabus is vooral actief in het noordoosten) en het eindpunt van een reis ligt vaak aan de rand van een stad. Daarna moet u zelf naar uw eindbestemming, bijvoorbeeld uw hotel, zien te komen.

Als u grote afstanden wilt afleggen, overweeg dan ook een binnenlandse vlucht. Vliegen is in Amerika relatief goedkoop, comfortabel en snel. Tussen grote steden pendelen de hele dag vliegtuigen. Budgetmaatschappijen zijn Southwest, Jetblue, Frontier en Spirit.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.