Amerika

Hoogste rechter keurt Trumps inreisverbod toch (deels) goed

26 juni 2017Leestijd: 2 minuten

Het Amerikaanse Hooggerechtshof staat een gedeelte van het omstreden inreisverbod van president Donald Trump toe. Onder bepaalde omstandigheden mogen reizigers uit Jemen, Soedan, Somalië, Syrië, Libië en Iran uit de Verenigde Staten worden geweerd.

Lagere rechtbanken blokkeerden het inreisverbod, in de volksmond ook wel ‘moslimban’ genoemd, eerder.

Mensen met formele relaties met de VS

De uitspraak van het Hooggerechtshof is een voorlopige. Het hof bepaalt dat reizigers uit die landen die geen ‘formele relatie hebben met een persoon of organisatie in de Verenigde Staten’ de toegang tot het land mogen worden ontzegd.

Onder formele relaties vallen onder meer studenten die zijn aangenomen op Amerikaanse universiteiten, of werknemers die een baan hebben gekregen bij Amerikaanse bedrijven, aldus het hof. De beperking zou van toepassing zijn op het merendeel van de huidige visumaanvragers, waarmee veel personen uit die landen geweerd kunnen worden.

Hof buigt zich later nogmaals over verbod

Omdat het hof zich pas in oktober uitgebreid over de zaak buigt, had het Witte Huis een verzoek ingediend om het verbod alvast te mogen uitvoeren terwijl werd gewacht op een definitieve uitspraak. Het hof stemde daar deels mee in en besloot ook dat een tijdelijk inreisverbod voor vluchtelingen gedeeltelijk van kracht mag worden.

De uitspraak geldt als een overwinning voor president Trump, die eerder herhaaldelijk bot ving voor de rechter. Lagere rechtbanken oordeelden dat de maatregel specifiek op moslims gericht leek te zijn. Critici waren woest over het voorstel, dat zij als ongrondwettelijk bestempelden.

Trump stelde onlangs in een memo dat de maatregelen om bepaalde buitenlanders te weren na 72 uur van kracht zouden worden als het Hooggerechtshof groen licht zou geven. Het inreisverbod voor inwoners van de moslimlanden moet dan negentig dagen actief blijven.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief > >

De drastische antiterreurmaatregel had direct een heftig effect. Volgens de Amerikaanse diensten zaten zeker 109 mensen vast op vliegvelden, omdat zij vanwege hun nationaliteit het land niet in mochten.

Volgens Trump is dat nodig om een beter systeem op te zetten om immigranten te controleren. Het initiële inreisverbod zou dan ook alleen gelden voor drie maanden, de tijd die Amerikaanse regering naar eigen zeggen nodig had om een beter checksysteem voor dergelijke passagiers op te zetten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.