Bannon strijdbaar voor Trump, maar leest hem ook de les

11 september 2017Leestijd: 2 minuten
Bannon Foto: AFP

Steve Bannon, de voormalig adviseur van Donald Trump, wil zowat elke instantie in de Verenigde Staten ingrijpend veranderen. Behalve de FBI – daar heeft de oerconservatief alle waardering voor. De president beging ‘de grootste fout uit de moderne politieke geschiedenis’ met het ontslag van FBI-baas James Comey, aldus Bannon.

In een interview met het CBS-programma 60 Minutes doet Bannon, in augustus zelf de laan uitgestuurd, een boekje open over het reilen en zeilen in het Witte Huis.

Bannon: FBI is een ‘instituut’

Hij noemt de federale politiedienst FBI ‘een instituut’. ‘Ik geloof niet dat de institutionele logica van de FBI kan worden veranderd door het hoofd ervan te vervangen. De dienst doet onderzoek naar de vermeende banden tussen Trumps campagneteam en de Russische regering.

De ex-adviseur van de president was daarom tegen het ontslag van FBI-chef James Comey. Sterker: volgens Bannon was dit ‘de grootste fout uit de moderne politieke geschiedenis’. Trumps ‘blunder’ doet overigens niets af aan Bannons steun.

Publiek geheim in het Capitool

De voormalige topstrateeg zegt dat hij hoe dan ook ten strijde wil trekken tegen de Republikeinse partij. De Republikeinen, met een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, willen zich volgens Bannon niet scharen achter het Witte Huis. ‘Ze steunen het economische en nationalistische programma van de president niet. Het is een publiek geheim in het Capitool. Iedereen in de stad (Washington D.C., red.) weet het.’ Hij doelt daarbij op onder anderen Paul Ryan, de invloedrijke voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.

Volgens Bannon, die nu weer terug op zijn post is bij het conservatieve online magazine Breitbart, probeert de Republikeinse partij-elite zelfs de presidentsverkiezingen van november vorig jaar teniet te doen. Partijbonzen zouden zich groen en geel ergeren aan Trumps leus ‘Drain the swamp’ – een metafoor voor grote hervormingen in het Amerikaanse bestuursapparaat.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.