Tillerson: ‘Gematigde Taliban mag meeregeren’

24 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Rex Tillerson - AFP

Gematigde leden van de Taliban moeten volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson kunnen plaatsnemen in de regering van Afghanistan. Dat zei hij maandag tijdens een flitsbezoek aan het land.

Tegelijkertijd gaf hij aan dat de Verenigde Staten zullen blijven vechten tegen de Taliban, meldt de Volkskrant. ‘Ze moeten begrijpen dat ze nooit zullen winnen. Maar we geloven dat er gematigde stemmen zijn die niet eeuwig willen doorstrijden, en niet willen dat hun kinderen eeuwig zullen strijden.’ Amerikaanse soldaten vechten al zestien jaar tegen terreur in Afghanistan.

Regeringskandidaten moeten het geweld afzweren, terrorisme veroordelen en zich willen inzetten voor een stabiel Afghanistan, zei Tillerson na afloop van zijn ontmoeting met de Afghaanse president Ashraf Ghani.

Actie tegen terroristen

Ook spoorde hij Pakistan aan om meer actie te ondernemen tegen terroristen op zijn grondgebied. Ten slotte had hij een boodschap voor India: dat zou banen moeten creëren in Afghanistan om het land er weer bovenop te helpen.

Uit veiligheidsoverwegingen reisde de Amerikaanse minister in een onopvallend grijs vliegtuig vanuit  Doha, de hoofdstad van Qatar. Hij ontmoette de Afghaanse premier in een zwaarbeveiligde bunker en riskeerde geen rit naar het nabijgelegen Kabul. Bij een recent bezoek van de Amerikaanse defensieminister James Mattis namen Talibanstrijders de luchthaven van Kabul onder vuur.

Uruzgan deels veroverd

De Taliban slaagden er onlangs in om een gebied in de provincie Uruzgan te veroveren. Ook voeren ze geregeld aanslagen uit, zoals vorige week op een militaire basis in de zuidelijke provincie Kandahar. Daarbij vielen zeker 64 doden.

Maar volgens Tillerson is het land op de goede weg. ‘Als je de huidige situatie vergelijkt met een paar jaar geleden, heeft het stappen gemaakt op het gebied van een actieve samenleving, een beter bestuur en onderwijs en een grotere economie.’

Vandaag bezoekt Tillerson Pakistan, woensdag reist hij naar India.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!