Macron nodigt Trump niet uit voor klimaattop

07 november 2017Leestijd: 2 minuten
Macron - bron: EPA

De Amerikaanse president Donald Trump krijgt geen uitnodiging voor de klimaattop in Parijs in december. Dat betekent overigens niet dat de Amerikanen, die zich eerder dit jaar terugtrokken uit het in 2015 gesloten klimaatakkoord van Parijs, helemaal afwezig zullen zijn.

‘De Amerikanen hebben een beetje een speciale status op die top,’ zegt een woordvoerder van de Franse president Emmanuel Macron. De Amerikanen zijn wel welkom op de conferentie, maar op een lager niveau dan dat van de president, aldus het Elysée, volgens persbureau Reuters.

Trump wil een eerlijke deal

Trump trok zich in juni terug uit het Parijse klimaatakkoord. ‘Om mijn plicht te vervullen om de burgers van de Verenigde Staten te beschermen, trekken we ons terug,’ zei hij ter verdediging. De Amerikaanse president zet in op een nieuw akkoord, dat ‘eerlijk is voor de burgers van de Verenigde Staten’.

Volgens Trump is het huidige akkoord niet gunstig voor Amerika. Hij belooft Amerika de meest schone lucht, maar niet met het akkoord van Parijs. ‘Eén voor één zal ik de beloften vervullen die ik heb gedaan. De banen moeten terug naar de Verenigde Staten, in aantallen die niemand voor mogelijk heeft gehouden. Geloof me, ik ben pas begonnen.’

De beslissing van het Witte Huis leidde tot ontzetting in Europa, onder anderen bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De Franse president, in juni nog een ‘groentje’ in het Franse presidentiële paleis, plaagde Trump met de slogan Make Our Planet Great Again, een parodie op Trumps beroemd geworden campagneslogan Make America Great Again.

Syrië en Nicaragua besloten toch te tekenen

Maar Macron hoopte tegelijkertijd dat Trump zou bijdraaien. ‘Trump heeft me verteld dat hij de komende maanden op zoek gaat naar een oplossing,’ zei Macron in juli volgens het Franse weekblad Le Journal du Dimanche: ‘We hebben gedetailleerd over zaken gesproken waarmee hij zijn besluit kon terugdraaien.’

De overeenkomst tussen tweehonderd landen werd in 2015 in Parijs beklonken onder toeziend oog van gastheer en toenmalig Frans president François Hollande. Ook de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama zette zijn handtekening. Syrië en Nicaragua deden dat niet, maar komen daar nu op terug. Op de huidige klimaattop van de Verenigde Naties in de Duitse stad Bonn werd dinsdag bekendgemaakt dat Syrië toch meedoet. Nicaragua besloot in september alsnog te tekenen.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!