Lastenverlichting

Senaat akkoord met historisch belastingplan Trump

20 december 2017Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse Senaat heeft na een nacht beraadslagen ingestemd met het wetsvoorstel van president Donald Trump om het Amerikaanse belastingsysteem drastisch te hervormen. Van de 100 Senatoren stemden 51 in met de nieuwe wet, 48 Democratische Senatoren stemden tegen.

Bedrijven en rijke Amerikanen gaan minder belasting betalen. Het Huis van Afgevaardigden had de verlaging eerder al goedgekeurd, maar omdat de Senaat aanpassingen wil, moet het Huis opnieuw stemmen. Beide Kamers moeten toestemming geven voor hetzelfde wetsvoorstel. De toezichthouder van de Senaat bepaalde eerder op de dag dat drie maatregelen in het hele pakket niet geoorloofd zijn, waarop die werden verwijderd.

Lees ook het commentaar van Philip van Tijn:

Na erkenning Jeruzalem, geen vuurzeeën en ander onheil

De verwachting is dat het Huis van Afgevaardigden later vandaag opnieuw stemt over de wet. De Republikeinse partij van Trump heeft in beide Kamers een meerderheid.

Record blijft op naam van Ronald Reagan

De nieuwe wet is de grootste aanpassing in het belastingsysteem in dertig jaar. Trump prees zijn plan in de media geregeld aan als ‘de grootste belastingverlaging ooit’, maar dat record blijft op naam van Ronald Reagan. Reagan voerde in 1986 een verlaging door van 2,9 procent van het bruto binnenlands product, de totale waarde van de economie. Trumps verlaging blijft steken op 1 procent.

Trumps pakket aan belastingverlagingen heeft een waarde van 1.500 miljard dollar over tien jaar. Bedrijven en rijke Amerikanen profiteren het meest van de maatregelen. Zo gaat de winstbelasting voor bedrijven vanaf begin 2018 flink omlaag van 35 naar 21 procent. Ook middeninkomens en lage inkomens gaan minder betalen, al valt de belastingverlaging voor hen minder groot uit. De Republikeinen rekenen op een flinke verbetering van de economie. Critici zijn vooral bang dat de staatsschuld verder oploopt.

Op Twitter sprak Trump zijn blijdschap uit over het besluit:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.