Discriminatie

Ex-werknemers: zo bestrijdt Google conservatieve, blanke mannen

13 januari 2018Leestijd: 3 minuten

Twee ex-werknemers van Google klagen de techgigant aan. De conservatieve, blanke mannen zeggen monddood te zijn gemaakt – en uit bewijsmateriaal dat ze op tafel leggen, zou blijken dat ze niet de enige zijn.

James Damore kwam afgelopen zomer in het nieuws nadat hij een kritische interne memo schreef over positieve discriminatie binnen het bedrijf. Damore beargumenteerde daarin dat vrouwen biologisch minder geschikt zijn voor bepaalde banen in de technologiesector. Zijn werkgever waardeerde dat niet: in augustus 2017 werd de ontwikkelaar, na veel ophef op sociale media, ontslagen.

Dat kwam Google, één van de grootste technologiebedrijven ter wereld met een omzet van bijna 90 miljard dollar, op hoon te staan van conservatief Amerika. Mag Damore niet eens zijn mening verkondigen? En wat betekent dat voor andere behoudende werknemers?

Verbannen, gekleineerd

De controverse gaat deze week verder, nu Damore samen met een andere ex-collega een rechtszaak is gestart tegen het bedrijf. De aanklacht: Google zou in zijn ‘strijd voor sociale gerechtigheid’ stelselmatig blanke, conservatieve werknemers ‘verbannen, kleineren en straffen’. Politiek correct groepsdenken wordt daarbij aangemoedigd, terwijl afwijkende meningen de kop worden ingedrukt.

Damore met zijn advocaat. Foto: AP

De tweede aanklager, David Gudeman, werd ontslagen nadat hij sceptisch reageerde op een opmerking van een islamitische collega, die zei te vrezen voor zijn veiligheid na de verkiezing van Donald Trump. Gudemans reactie werd gerapporteerd aan HR, waarna de uitgesproken conservatieveling zijn baan verloor.

Positieve discriminatie
Het overgrote deel van Google’s personeel is man, de meesten blank of Aziatisch. Zo’n 20 procent is vrouw. Om diversiteit te stimuleren doet het bedrijf er alles aan om meer vrouwen en minderheden te werven- van het geven van cursussen tot positieve discriminatie. Als een man en een vrouw even goed gekwalificeerd zijn, krijgt de vrouwelijke kandidaat de voorkeur.

 

Damore en Gudeman beweren dat sommige managers zwarte lijsten bijhouden van rechtse werknemers en bekende Trump-aanhangers van de Google Campus in Silicon Valley proberen te weren. Ook zou Google bonussen hebben beloofd aan werknemers die Damore’s memo publiekelijk afkeuren.

Vergiftigde sfeer

Uit de documenten die de aanklagers naar buiten brachten – bijna 100 pagina’s aan e-mails en berichten – komt een beeld naar voren van een werkplek waar andersdenkenden worden weggezet. Op interne forums werd geroepen om het ontslag van iedereen die het eens is met Damore’s memo. Een leidinggevende schrijft dat hij werknemers het liefst ‘het zwijgen wil opleggen’. ‘Je mag wel geloven dat vrouwen of minderheden niet gekwalificeerd zijn, maar als je dat openlijk gaat zeggen, krijg je wat je verdient.’

‘Voorkeursbehandelingen voor verondersteld achtergestelden leiden onvermijdelijk tot het toetsen van fysieke kenmerken.’ Doodeng, schrijft Jelte Wiersma. 

Tegelijkertijd doet Google – trots op zijn progressieve imago – er alles aan om bepaalde minderheden extra tegemoet te komen. Zo zijn er interne maillijsten voor werknemers die zijn geïnteresseerd in transgenders, polygamie en multiculturalisme. Op het bedrijfsforum worden zelfs mensen gerekruteerd voor de gewelddadige groep Antifa.

Google heeft nog niet gereageerd op de nieuwe bewijsstukken, behalve dat het bedrijf ‘er naar uitkijkt om tegenover Mr. Damore te staan in de rechtbank’. De zaak krijgt juist in de tijd van Trump veel aandacht in Amerika. Verscheidene bazen uit Silicon Valley, beschouwd als een overwegend links bolwerk, hebben felle kritiek geuit op plannen van Trump. Rechtse commentatoren vrezen dat de objectiviteit van de technologiebedrijven in het geding komt.

Maar terwijl Google zich verdedigt tegen de aanklacht van Damore, zijn er andere stemmen die zeggen dat juist vrouwen nog steeds worden gediscrimineerd. Zo loopt er een onderzoek van het ministerie van Werkgelegenheid over mogelijke loonverschillen tussen mannen en vrouwen. Volgens een advocaat van het ministerie is de mate van discriminatie tegenover vrouwen ‘nogal extreem, zelfs voor deze industrie’. Google ontkent de aantijgingen.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.