Tillerson: Rusland is ‘eindverantwoordelijke’ voor chemische aanval Assad

23 januari 2018Leestijd: 2 minuten
Tillerson bij het congres tegen chemische wapens in Parijs - Foto: AFP

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson vreest dat het regeringsleger van de Syrische president Bashar al-Assad nog steeds chemische wapens inzet bij aanvallen op de rebellenenclave in Oost-Ghouta. Hij spreekt in ferme bewoordingen over Rusland, die hij als ‘eindverantwoordelijke’ beschouwt.

‘Gisteren alleen al zijn meer dan twintig burgers, vooral kinderen, het slachtoffer geworden van vermoedelijk chloorgas. De recente aanvallen doen het angstige vermoeden rijzen dat Assad doorgaat met het gebruik van chemische wapens op de eigen bevolking,’ aldus Tillerson tijdens een congres van de Franse president Emmanuel Macron in Parijs.

Tillerson hekelt Russisch bondgenootschap Syrië

Vrijwilligers in Oost-Ghouta beschuldigden de regering maandag van het uitvoeren van aanvallen met chloorgas. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten stierven dertien mensen aan ademhalingsproblemen na het bombardement.

‘Rusland draagt de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor de slachtoffers,’ zei Tillerson, wie de aanvallen ook heeft uitgevoerd. Reden voor die uitspraak is het Russische bondgenootschap met Assad. De Russische regering geeft de troepen van Assad luchtsteun. Tillerson trekt de ‘relevantie van Rusland’ bij het vinden van een oplossing voor de crisis in Syrië in twijfel.

Frankrijk stelt sancties in voor leveren materiaal chemische wapens

Bij een aanval met chemische wapens in april – vermoedelijk met het zenuwgas sarin – vielen meer dan 80 doden. Sindsdien stapelt het bewijs dat Assad gebruik maakt van chemische wapens alleen maar op, zegt Tillerson.

Bij het congres over chemische wapens in Syrië, in Parijs waren vertegenwoordigers van 24 landen aanwezig. Frankrijk stelde unilaterale sancties in tegen 25 mensen en organisaties, onder meer uit China, Libanon en Frankrijk, die via import of distributie materialen voor chemische wapens aan Syrië zouden hebben geleverd.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!