Protectionisme

EU en Amerika op rand handelsoorlog

07 maart 2018Leestijd: 3 minuten

Amerika en de Europese Unie staan op de rand van een handelsoorlog. Als de Amerikaanse president Donald Trump de invoerheffingen op staal en aluminium doorvoert, komt de Europese Unie met ‘een duidelijk en stevig antwoord’.

EU-Commissaris van Handel Cecilia Malmström dreigde woensdag dat Brussel onmiddellijk tegenheffingen invoert op Amerikaanse landbouwproducten, staal en industriële producten als Trump zijn maatregelen doorzet. Ook stapt de EU in dat geval naar de Wereldhandelsorganisatie WTO. De WTO kan een onderzoek instellen dat ertoe kan leiden dat de Verenigde Staten de heffingen moeten intrekken. In Nederland zal vooral het bedrijf Tata Steel last ondervinden van de Amerikaanse plannen.

Trump kondigde vorige week aan dat hij invoerheffingen van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium gaat hanteren om Amerikaanse producenten te beschermen. Volgens Trump worden die al decennia benadeeld. Een protectionistisch handelsbeleid is een van de belangrijkste verkiezingsbeloften van Trump. Als officiële reden gaf hij aan dat de staalindustrie een belangrijk onderdeel is van de verdediging van het land.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Trumps maatregelen zijn bedoeld om China te raken, dat met een enorme staalproductie de markt overspoelt. Daardoor blijft de prijs laag en daarvan ondervinden Amerikaanse producenten de nadelen.

De Europese Commissie is woedend. Tijdens een persconferentie sprak Malmström harde woorden. Ze noemde de maatregelen ‘onrechtvaardig’ en stelde dat Europa als vijand wordt behandeld. Volgens haar zijn de heffingen schadelijk voor de trans-Atlantische relatie en mogelijk ook voor de wereldhandel. ‘Duizenden banen in de EU worden bedreigd,’ zei Malmström.

Belasting op Harley Davidson-motoren

De mogelijke Europese ‘strafheffingen’ vertegenwoordigen een waarde van 2,8 miljard euro, de schade die de EU volgens de Brusselse rekenmeesters zal oplopen. Op de lijst kunnen ook symbolische producten als Harley Davidson-motoren, Levi’s-jeans en bourbon terechtkomen.

De Europese Commissie hoopt dat een handelsconflict met de Verenigde Staten nog is te vermijden door een dialoog met de Amerikanen. Tegelijk houdt ze contact met andere landen die het slachtoffer van de importheffingen kunnen worden om tegenmaatregelen internationaal op elkaar af te stemmen.

Te midden van de dreigende handelsoorlog heeft de topadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump op economisch terrein, Gary Cohn, dinsdag ontslag genomen. Cohn is net als veel andere Republikeinen fel tegen de importheffingen. Hij was de afgelopen dagen in overleg met Trump over de heffingen, maar de Amerikaanse president bleef bij zijn standpunt dat de maatregelen nodig zijn om de Amerikaanse industrie te beschermen.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.