Groot-Brittannië

Trump hint op ontmoeting met Johnson

12 juli 2018Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse president Donald Trump begint donderdag aan zijn eerste bezoek aan Groot-Brittannië. Hij praat daar met premier Theresa May en ontmoet koningin Elizabeth in Windsor Castle. De president sloot een ontmoeting met ex-minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson niet uit.

Johnson stapte deze week op omdat hij het oneens is met de Brexit-plannen van May.

Het meerdaagse bezoek van Trump zal niet geruisloos verlopen. Tienduizenden mensen hebben zich aangemeld om in Londen te demonstreren. Ook zijn actievoerders van plan een grote ballon op te laten waarop de president is afgebeeld als een boze, oranje baby. Anderen zijn juist van plan de straat op te gaan om Trump te verwelkomen.

Een foto van de oranje ballon. / AFP

Eerder bezoek afgeblazen

Trump blies in januari van dit jaar nog een gepland bezoek aan Londen af. Hij weigerde toen de nieuwe Amerikaanse ambassade te openen. De president verweet de vorige regering een ‘slechte deal’ te hebben gesloten bij het verplaatsen van de diplomatieke post. De Londense burgemeester Sadiq Khan liet toen weten niet rouwig te zijn dat het bezoek niet doorging.

Lees ook: Dreigen, draaien, succes – de methode Trump

De twee liggen al langer met elkaar overhoop. Zo haalde Trump in juni vorig jaar hard uit naar Khan na aanslagen in de stad waarbij acht mensen om het leven kwamen. Khan twitterde na het voorval dat de Londenaren niet gealarmeerd moesten zijn door de verhoogde aanwezigheid van gewapende agenten, een voor Engelsen ongewoon beeld.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De president zorgde dit keer voor ophef door te zinspelen op een ontmoeting met Johnson. ‘Boris Johnson is een vriend van me. Hij is erg aardig voor me geweest, heeft me gesteund en misschien spreek ik hem wel als ik daar ben,’ zei Trump volgens The Independent. ‘Ik mag Boris Johnson graag. Ik heb hem altijd gemogen.’

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.