#American Dreamers

Trump-aversie: waarom sommige Republikeinen overlopen. Of juist niet

31 oktober 2018Leestijd: 3 minuten

Veel Republikeinen in Florida hebben problemen met het het karakter en de uitlatingen van Donald Trump. Maar dat is niet voor iedereen reden hem te laten vallen.

‘Donald Trump is niet bepaald een rolmodel voor mijn kinderen, maar toch steun ik hem,’ zegt ondernemer Edward Lynch in restaurant Pistache in West Palm Beach, Florida. De schatrijke entrepreneur stond ooit kandidaat voor het Huis van Afgevaardigden in Washington, maar concentreert zich tegenwoordig op goede doelen (de belangen van veteranen) en winkelen. ‘Daar ben ik dol op,’ zegt hij, terwijl hij z’n horloge laat zien, een uit een ruime collectie bekende merken, en zijn schoenen (‘deze heb ik in alle kleuren die te koop zijn’).

AmericanDreamersMeld je hier gratis aan voor de Amerika Update, de wekelijkse nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen over de Verenigde Staten. Elke vrijdag in je mailbox.

Trump boezemt wel angst in

De zeer uitgesproken Lynch, die model staat voor veel Republikeinen die het beleid van de Amerikaanse president steunen maar worstelen met zijn personage, vindt dat Trump (‘een varken’) beter zijn mond kan houden en dat zijn medewerkers zijn telefoon moeten afpakken zodat hij niet kan twitteren. ‘Maar goed, de president mag door de rest van de wereld misschien niet worden gerespecteerd, hij boezemt wel angst in. En verder vind ik dat niet een president het rolmodel voor kinderen moet zijn, maar de ouders zelf.’

De zakenman is er zeker dat de rest van de wereld rekening zal blijven houden met de Verenigde Staten. ‘We zijn de grootste klant in de wereld.’ Toch vindt hij het oliedom dat Trump leiders als Angela Merkel beledigt en zelfs vernedert. ‘Als je dat doet bij de Duitse bondskanselier, voelt logischerwijs ook de Duitse bevolking zich aangesproken.’

Geschokt door het doen en laten van de president

Lynch zal bij de tussentijdse verkiezingen van 6 november op Republikeinse kandidaten stemmen, zowel voor de volksvertegenwoordiging en het gouverneurschap van Florida als voor het parlement in Washington DC. Maar er zijn ook Republikeinen in Florida die zo geschokt zijn door het doen en laten van de president, dat ze, ook al hebben ze hun hele leven Republikeins gestemd, nu op kandidaten van de Democratische Partij gaan stemmen. Zeker als de Republikeinse kandidaat een devoot Trumpaanhanger is en door de president volmondig wordt gesteund, zoals Ron DeSantis (40), die op 6 november gouverneur van Florida hoopt te worden, maar in de peilingen achter de Democraat Andrew Gillum (39) staat.

Er zijn ook Republikeinen die hun stem verdelen. Voor het Huis van Afgevaardigden en de Senaat in Washington DC steunen ze toch maar de Republikeinse kandidaten, om in hun eigen staat uit protest op Democraten te stemmen.

Meer dan duizend brieven per dag

Aan dat spelletje doet Peter Feaman niet mee. De advocaat uit Florida was in 2016 een van de 304 kiesmannen die Trump aan het presidentschap hebben geholpen. Voorafgaande aan de stemming kreeg hij meer dan duizend brieven per dag, e-mails niet meegerekend, om hem op andere gedachten te brengen. Hij liet zich niet vermurwen. ‘Ik deed wat de kiezer me hadden opgedragen en stemde op Trump.’

Op 6 november heeft hij geen enkele reden om Trump dwars te zitten, vertelt hij in de Franse bistro in West Palm Beach. Hij stemt bij de tussentijdse verkiezingen gewoon Republikeins. Dat zijn partij door Trump radicaal is veranderd, vindt hij niet zo erg. ‘Bij verkiezingen gaat het om winnen.’ De advocaat wil het nog wel scherper zeggen: ‘Pragmatisch zijn zonder principes is slecht. Maar principieel zijn zonder pragmatisch te zijn, is zelfmoord.’

Republikeinse kiezers moeten betalen

Toch signaleert het lid van het Nationaal Committee van de Republikeinse Partij wel een probleem. ‘Charismatisch politici komen en gaan en dat moet een partij wel kunnen overleven. De Democratische Partij was verworden tot de Obama-partij. Iets dergelijk gebeurt er nu bij de Republikeinse Partij. Die is de Trump-partij geworden en dat vind ik wel gevaarlijk, want na 2024 moeten we zonder hem verder.’

Freaman heeft geen enkele vertrouwen in de Democraten. ‘Die beloven altijd allerlei dingen die de Republikeinse kiezers vervolgens moeten betalen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.