#American Dreamers

Aardbeving: Californië wacht op ‘the big one’

16 oktober 2017Leestijd: 3 minuten

De San Andreasbreuk staat op ontploffen, als we seismoloog Thomas Jordan van het Southern California Earthquake Center mogen geloven. Hij en andere seismologen waarschuwen al enkele jaren voor een zware aardbeving in Californië. ‘The big one’, zoals de volgende grote aardbeving wordt genoemd, laat nog steeds op zich wachten, maar er wordt intussen wel actie ondernomen.

In Californië worden jaarlijks ongeveer tienduizend aardbevingen gemeten, waarvan de meeste niet eens worden gevoeld door inwoners. Slechts vijftien tot twintig aardbevingen van deze jaarlijkse bevingen kennen een magnitude hoger dan 4.0.

Het aantal aardbevingen aan de Amerikaanse westkust is zo hoog omdat de San Andreasbreuk door Californië loopt. Dit is de breuklijn die de overgang vormt tussen de Pacifische en Noord-Amerikaanse tektonische plaat. Het is een transforme plaatgrens, wat betekent dat de aardplaten hier langs elkaar schuiven. De energie die bij het schuiven vrijkomt, veroorzaakt de aardbevingen.

Meestal zijn dit kleine bevingen, met een magnitude tussen de 0 en 4 op de Schaal van Richter. Deze bevingen zorgen voor lichte schade en nagenoeg geen gewonden. Maar er zijn in de afgelopen eeuwen al een aantal grote aardbevingen geweest die enorme schade hebben aangericht.

Californië schokt en beeft 

  • In 1906 was er in San Francisco een aardbeving met een kracht van 7.8 op de Schaal van Richter. Mede door grote branden die uitbraken door de beving had deze zo’n 3.000 doden tot gevolg.
  • In 1989 werd de stad weer getroffen door een zware aardbeving, met een magnitude van 6.9. Er vielen 62 doden.
  • In 1994, het jaar van de laatste echt grote aardbeving in Los Angeles, kwamen 60 mensen om het leven bij een beving die een kracht van 6.9 had.

Klaar om uit te barsten

Verschillende onderzoekers voorspellen dat Californië in de nabije toekomst opnieuw zal worden getroffen door een heel zware aardbeving. ‘Het zuidelijke deel van de breuk is gesloten, geladen en klaar om uit te barsten,’ vertelde seismoloog Thomas Jordan tijdens de Nationale Aardbeving Conferentie in Long Beach, Californië. ‘De druk aan die kant van de breuk heeft zich opgebouwd en is al meer dan honderd jaar niet meer vrijgekomen. De veren op de San Andreasbreuk staan heel strak gespannen.’

Er is volgens deskundigen nog geen reden voor totale paniek, maar er worden wel  voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo is er een ‘Early Warning System’ in de vorm van een app in ontwikkeling. Burgers kunnen dan slechts seconden of minuten voor een aardbeving worden gewaarschuwd. Zo kunnen zij zichzelf in veiligheid brengen, voor zover dat nog mogelijk is.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Actie ondernemen

Bovendien worden huizen tegenwoordig steeds vaker met gewapend beton gebouwd. In het beton zit een wapening van stalen staven. Dit soort beton kan nog beter tegen aardbevingen dan normaal beton. Ook bestaande gebouwen worden gemoderniseerd, zodat deze beter bestand zijn tegen aardbevingen. Hulpverleners zoals politie, brandweer en ambulancepersoneel zijn getraind om adequaat hulp te kunnen verlenen als er een aardbeving plaatsheeft. Daarnaast wordt op scholen trainingen gegeven aan kinderen over wat zij moeten doen bij een aardbeving.

Aangezien aardbevingen niet weken of dagen van tevoren te voorspellen zijn, is het dus noodzakelijk dat de inwoners, plaatselijke overheden en hulpverleners actie ondernemen. Zo kunnen de gevolgen van een ramp als die in 1906 in San Francisco, worden beperkt. Want dát het gaat gebeuren, staat vast.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.