Dark City: sfeervol portret van een misdadige stad (****)

18 mei 2018Leestijd: 3 minuten
De duistere kant van Los Angeles blijft fascineren - foto: Taschen

Uitgeverij Taschen brengt met Dark City – The Real Los Angeles Noir op fraaie wijze een roemruchtige periode in beeld uit de geschiedenis van Los Angeles.

Het bladeren door fotoboek Dark City – The Real Los Angeles Noir roept direct associaties op met het zinderende neo noir filmgenre. De lettering, de omslag (inclusief kogelgaten), het fraaie beeldmateriaal; alles doet denken aan films als Chinatown (1974), L.A. Confidential (1997) en The Black Dahlia (2006). Allen voorbeelden van een genre waarin lugubere moorden, corruptie en overspel de boventoon spelen, vaak gesitueerd in het Los Angeles van midden vorige eeuw.

Jim Heimann – Dark City – The Real Los Angeles Noir

Engel, Duits en Frans | april 2018 | 480 pagina’s | Taschen | € 75,-
Voor meer informatie

De tegenstrijdige combinatie van een decor van de opkomende glamourwereld van Hollywood, stemmige jazz, de Californische zon en zaken die het daglicht juist niet kunnen verdragen, is verworden tot een klassiek en herkenbaar filmthema. Het grote verschil van de inhoud van koffietafelboek Dark City  is dat het hier geen fictie of filmbewerking betreft, maar dat er is geput uit échte beelden uit de archieven van kranten, fotografen en privécollecties.

Glimmend en rottend

De tegenstrijdigheid van het begerenswaardige leven aan de Amerikaanse westkust en de duistere uitwassen van de menselijke geest worden ook door samensteller van het boek Jim Heiman benadrukt in zijn introductie. Heiman – historicus, cultureel antropoloog en hoofdredacteur van Taschen Amerika – schrijft dat Los Angeles een combinatie was van een ‘glimmend en glanzend beeld’ en een ‘etterende onderbuik, die als sinaasappels ligt te rotten in de zon’.

De lezer (of kijker) krijgt intrigerende foto’s voorgeschoteld van een periode van ruwweg de Eerste Wereldoorlog tot aan de jaren vijftig van de twintigste eeuw. Drie van de zes hoofdstukken hebben misdaad en moord als thema, de overige behandelen de andere ‘duistere’ excessen van de stad – van de glamour in Hollywood tot aan sektes en de opkomst van de porno-industrie.

De hoofdstukken zijn daarbij verrijkt met prachtige herdrukken van crimetabloids, detectivemagazines en programmaboekjes uit dezelfde periode (op afwijkend papier en inclusief archaïsche advertenties).

Explosieve groei tegen een prijs

Het blijft tot de verbeelding spreken hoe Los Angeles in een korte periode ongeveer groeide van zo’n half miljoen inwoners in 1920 tot een kleine twee miljoen in 1950. Immigranten van binnen- en buitenland overspoelden de stad in deze jaren en veranderden een relatief rustig stadje aan de Amerikaanse westkust in een wervelende metropool.

De zwart-wit beelden uit Dark City laten goed zien tegen welke prijs deze explosieve groei ging. Lugubere foto’s van naakte lijken opgevouwen in een doos of bungelend aan het plafond bewijzen dat de werkelijkheid soms nog gekker kan zijn dan fictie. Maar het is niet alleen de duistere kant die fascinerende beelden oplevert. Ook prachtig is de foto van een danser die zijn danspartner, die buiten westen op de vloer ligt, probeert bij te brengen tijdens een dansmarathon. Of een luchtfoto van de schier eindeloze buitenwijken die in allerijl werden opgetrokken om de nieuwe inwoners een thuis te bieden.

Prachtige aanvulling

Dat het ‘Los Angeles noir’ thema nog altijd aanspreekt, blijkt bijvoorbeeld uit de recente heruitgave van het videospel L.A. Noire uit 2011 voor de nieuwere gameplatformen. Spelers van de game moeten – begeleid door jazzklanken – als politierechercheur gruwelijke moorden oplossen in het Los Angeles van net na de Tweede Wereldoorlog. Corruptie, getroebleerde personages en drugsverslaving passeren allemaal de revue.

Dark City – The Real Los Angeles Noir past perfect in dit thema. Dat het bovendien échte foto’s betreft, maakt het des te fascinerender. Liefhebbers van het genre kunnen dus hun hart ophalen. De eerlijke vraag blijft natuurlijk wel – zoals met elk fraai koffietafelboek – hoe vaak iemand thuis de moeite zal nemen het boek uit zijn kartonnen huls te halen en in te bladeren. Maar zelfs als het antwoord daarop weinig is, blijft het boek een prachtige aanvulling op ieders boekenkast.

(Bron van beelden in dit artikel: Taschen.com )

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!