Bram Boxhoorn Premium Corner

Europa moet rekening gaan houden met herverkiezing Trump

27 maart 2019Leestijd: 4 minuten

Europa en dus ook Nederland zullen zich moeten aanpassen onder druk van de nieuwe omstandigheden: er komt geen impeachment van president Donald Trump en zijn herverkiezing lijkt aannemelijk, schrijft Bram Boxhoorn.

Nu Trump is vrijgepleit van collusion (samenzwering) met de Russen tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 , staan de meeste seinen op groen voor zijn herverkiezing in 2020. Er zijn twee voorwaarden. Trump moet dat natuurlijk zelf willen en ten tweede zullen er tussen nu en 2020 ongetwijfeld nog heel wat hachelijke politieke momenten voor hem ontstaan. Zijn regeerstijl en het daarbij behorende vocabulaire kunnen hem parten spelen – zie zijn tenenkrommende postume aanval op John McCain. Maar het zwaard van Damocles in de persoon van openbaar aanklager Robert Mueller is eindelijk verdwenen.

Bram Boxhoorn

Bram Boxhoorn is historicus en directeur van de Atlantische Commissie. Hij is tevens gastdocent bij Webster University, Leiden. Boxhoorn schrijft wekelijks een blog voor Elsevier Weekblad over buitenlandse politieke kwesties.

Van de Democraten heeft Trump voorlopig niet veel te vrezen. Het kandidatenveld overziend lijkt de Democratische Partij bij voorbaat kansloos. De kandidaten munten uit in ideeën en taal die de Amerikaanse middenklasse niet of nauwelijks aanspreken. Of het nu gaat om radicale Congresleden – zie de strijdbare millennial Alexandria Ocasio-Cortez – of de kandidaten Elizabeth Warren en Bernie Sanders: geen van hen moet in staat worden geacht de middenklasse te veroveren. Zij zijn hoogstens aantrekkelijk voor bepaalde segmenten van het electoraat – bijvoorbeeld hoogopgeleiden in stedelijke gebieden. Of zou Joe Biden het nog erop wagen, ondanks zijn relatief hoge leeftijd (76)?

Amerika onder Trump is zakelijker geworden

Wat betekent dit vooruitzicht voor Europa? Wat moet Europa doen? Allereerst moet het besef doordringen dat het tijdperk van de Verenigde Staten als ‘benign hegemon’ (goedaardige mogendheid) voorbij is. De Verenigde Staten onder Trump zijn wat minder goedaardig en vooral zakelijker geworden, in elk geval in toonzetting.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.