Hans Wiegel tegen eigen partij: schaf Wet Hillen niet af

16 november 2017Leestijd: 3 minuten
Hans Wiegel Foto:ANP

VVD-erelid Hans Wiegel verschijnt woensdagmorgen in de Tweede Kamer om het kabinet van zijn partijgenoot Mark Rutte te waarschuwen. Geen aflosboete, is de heldere mededeling van de man die zo’n veertig jaar geleden van de VVD een volkspartij maakte.

Het kabinet heeft zich voorgenomen de zogenoemde Wet Hillen af te schaffen. Mensen die geen of zeer weinig hypotheekrente in mindering brengen op hun belastbaar inkomen, worden – dankzij een destijds door Hans Hillen (CDA) ingediend voorstel – niet aangeslagen wegens het ‘eigenwoningforfait’.

NIEUW!

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Sinds de kabinetten-Balkenende stimuleert de fiscus op deze manier dat huiseigenaren hun hypotheekschuld versneld aflossen. De Wet Hillen is in de praktijk een lastenverlaging voor ouderen. Zij hebben jaren zuinig geleefd om de schuld op hun huis af te betalen. Vervolgens komt de gemeente het huis taxeren en worden ze aangeslagen voor de gemeentelijke onroerendezaakbelasting. Daarna gebruikt de fiscus dezelfde taxatiewaarde nog eens om het eigenwoningforfait op te leggen.

Veel ouderen waren uit de zorgen

 

>> Lees ook dit spraakmakende stuk van Eric Vrijsen: Kuzu is het ‘spuugzat’: ‘U ziet hier alleen een Turkse vlag’

Door de Wet Hillen waren veel ouderen uit de financiële zorgen, maar als het kabinet die wet afschaft, moeten zij alsnog gaan betalen omdat ze zogenaamd inkomen hebben wegens verhuur van hun huis aan zichzelf.

‘De vrijstelling voor hen van het eigenwoningforfait wordt hen afgepakt. In de volksmond heet dit voorstel van de regering inmiddels de “aflosboete”,’ schrijft Wiegel in de pleitnota die hij de Kamercommissie voor Financiën stuurde.

Kabinet is min of meer al op de terugweg

Fijntjes herinnert Wiegel eraan dat het kabinet al min of meer op de terugweg is. De bedoeling was eerst dat de vrijstelling vanaf 1 januari 2019 geleidelijk zou worden afgeschaft in de daarop volgende twintig jaar. Inmiddels is dat verschoven naar 1 januari 2020 met een geleidelijke afschaffing gedurende dertig jaar.

Als een oude vos heeft Wiegel ook de actuele parlementaire procedures rond dit wetsvoorstel gevolgd. Aanvankelijk moffelde het kabinet de lastenverzwaring weg in het Belastingplan, waardoor de Eerste Kamer er niet afzonderlijk over kon stemmen. Tweede Kamerlid Martin van Rooijen (50Plus) maakte daar in de commissie voor Financiën groot bezwaar tegen, waarna het kabinet toegaf. Wiegel schrijft: ‘Op aandringen van 50PLUS heeft het Kabinet besloten een apart wetsontwerp in te dienen dat geen onderdeel uitmaakt van het Belastingplan 2018. Dat betekent dat de Tweede Kamer en de Eerste Kamer het apart zullen behandelen en daar separaat over kunnen stemmen. Dat opent de mogelijkheid van een gedegen discussie over het beleid met betrekking tot de eigen woning.’

>> Lees hier de volledige reactie van de Vereniging Eigen Huis

 

Voor Haagse insiders is duidelijk dat Wiegel met ‘een gedegen discussie’ vooral bedoelt dat de electoraal gevoelige belastingmaatregel zeker tot na de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar boven de politieke markt blijft hangen. Was getekend: H. Wiegel te Oudega.