Premium Lock Ook hypotheekaftrek bij 60 procent Nederlands inkomen

15 mei 2018Leestijd: 4 minuten
'AFP'

Wie in het buitenland woont, kan toch hypotheekrenteaftrek krijgen als bijna het hele inkomen in Nederland wordt verdiend. De Hoge Raad oordeelde vorig jaar echter dat aftrek ook mogelijk is als slechts 60 procent van het inkomen uit Nederland komt. Het in Hof Den Haag moest het aftrekbare bedrag vaststellen.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën gaat de regels voor de aftrek aanpassen, maar is het niet eens met de berekening van het Hof. Hij vindt dat het arrest van de Hoge Raad verkeerd is uitgelegd.

Volgens Snel heeft het Hof ook de verschuldigde belasting te laag vastgesteld door alleen rekening te houden met het Nederlandse inkomen.

Toch legt hij de zaak niet opnieuw aan de Hoge Raad voor. Het Hof komt uiteindelijk op het juiste aftrekbare bedrag uit, en de berekening van de belasting is niet eerder ter sprake gekomen. Daarom heeft verder procederen weinig zin.

Snel geeft kort aan hoe de belasting volgens hem wél moet worden berekend.

Wanneer is er toch recht op hypotheekrenteaftrek?

Het gaat om een Nederlander die in Spanje woont. Hij heeft zijn huis deels gefinancierd met een hypotheeklening. Spanje kent hypotheekrenteaftrek, maar de man kan de aftrek niet claimen, omdat hij daar geen belast inkomen verdient. Hij is directeur-grootaandeelhouder van een Nederlandse bv en een Zwitserse GmbH. Ongeveer 60 procent van zijn totale inkomen is afkomstig van de Nederlandse bv, de rest van de Zwitserse GmbH.

De man wil de hypotheekrente aftrekken van zijn inkomsten uit Nederland.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw