Premium Lock ‘Erfbelasting omhoog zodat belasting op werken kan dalen’

14 juni 2018Leestijd: 2 minuten

Vandaag verschijnt er een boek waarin meerdere economen pleiten voor een verhoging van de belasting op erfenissen. Zij wijzen er op dat de erfbelasting neerkomt op slechts 11 procent, terwijl er over arbeidsinkomen in de praktijk 54 procent belasting is verschuldigd.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De economen, waaronder Paul de Beer, lichten hun – niet erg populaire – voorstel toe in een interview met de Volkskrant. Zij krijgen bijval van Koen Caminada, hoogleraar Openbare Financiën aan de Universiteit Leiden.

Volgens de economen moet de heffing op arbeid worden verlaagd, omdat er nu allerlei ongewenste effecten optreden. Zij vinden het terecht dat mensen erfbelasting moeten betalen, en vinden dat die best kan worden verhoogd. Door een verhoging van de erfbelasting kan de loon- en inkomstenbelasting omlaag.

Geen aanbeveling voor de verhoging van de erfbelasting

Een hoge effectieve heffing op werken stimuleert mensen niet om te gaan werken, of meer te gaan werken. Het is zelfs mogelijk dat mensen juist minder gaan werken door de onbedoelde neveneffecten. Verschillende heffingskortingen worden bijvoorbeeld steeds verder afgebouwd als het arbeidsinkomen stijgt. De inkomensgrenzen en afbouwpercentages worden elk jaar aangepast, waardoor mensen eerder de korting kwijtraken.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw