Premium Lock Verplichte aflossing hypotheek (voorlopig) gehandhaafd

14 juni 2018Leestijd: 3 minuten
Foto: ANP XTRA

De Tweede Kamer wil dat huiseigenaren ook hypotheekrenteaftrek krijgen als zij hun lening niet helemaal aflossen binnen dertig jaar. Maar het kabinet ziet (op dit moment) niets in een versoepeling van de zogenoemde aflossingsverplichting.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Vanaf 2013 kan voor nieuwe leningen alleen hypotheekrenteaftrek worden verkregen als er ten minste annuïtair wordt afgelost. Bovendien moet de schuld binnen dertig jaar volledig zijn terugbetaald.

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt het geen bezwaar als er na dertig jaar nog een restschuld overblijft. Deze restschuld kan dan na die dertig jaar worden afgelost.

Vooral jonge huishoudens, denk aan stellen met jonge kinderen, zouden gebaat zijn bij een versoepeling van de aflossingsverplichting. Door een versoepeling dalen hun maandlasten over de hele looptijd.

Staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) heeft met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de mogelijkheden tot versoepeling onderzocht.

Twee alternatieven voor een volledige aflossing van de hypotheek

De Kamer dacht aan een fiscale aflossingsverplichting van 70 procent, zodat er na dertig jaar een restschuld van 30 procent zou openstaan. Snel heeft twee varianten hiervan laten doorrekenen door het Centraal Plan Bureau (CPB).

In de eerste variant is 30 procent van de hypotheeklening aflossingsvrij, maar er blijft recht bestaan op de hypotheekaftrek. De annuïtaire aflossingsverplichting geldt voor 70 procent en het af te lossen bedrag wordt verdeeld over dertig jaar.

Bij de tweede variant geldt hetzelfde aflossingsschema als bij een volledige aflossing van de lening. Zodra er 70 procent van de hypotheeklening is afgelost, vervalt de aflossingsverplichting voor de resterende lening.

De eerste variant leidt in het begin tot lagere maandlasten, omdat het aflossingsschema uitgaat van 70 procent van de hypotheekschuld. Het ‘voordeel’ van de tweede variant begint pas veel later, de maandlasten dalen immers niet voordat 70 procent van de hypotheeklening is afgelost. Zodra die grens is bereikt, dalen de maandlasten echter drastisch ten opzichte van de eerste variant.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw