Dit is Obama’s kandidaat voor Hooggerechtshof

16 maart 2016Leestijd: 2 minuten
Merrick Garland (r) met Obama - bron: AFP

De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag een 63-jarige rechter uit de hoofdstad Washington, Merrick Garland, naar voren geschoven als nieuw lid van het Hooggerechtshof. Het is de bedoeling dat hij de in februari overleden opperrechter Antonin Scalia opvolgt.

Door de plotselinge dood van Scalia telt het Hof nu niet negen (zoals gebruikelijk), maar acht leden – vier rechters die doorgaan voor conservatief, en vier met een progressieve achtergrond.

Afshin Ellian over de overleden opperrechter Scalia: ‘Een bekwame hoeder van scheiding der machten.’ Lees deze blog > 

De aanstelling van een nieuwe opperrechter kan dus beslissend zijn voor het ene of het andere kamp, en dus voor de besluiten die het Hooggerechtshof velt. Garland neemt een middenpositie in:  hij zou zowel waardering genieten van de Republikeinen als van de Democraten.

Consensus

Dat is ook de achterliggende gedachte die Obama heeft: in een verklaring bij zijn voordracht noemde hij Garland iemand die ‘ruime ervaring heeft met bereiken van consensus’.

Garland verwierf bekendheid in de jaren negentig als onderzoeksrechter en aanklager na de bloedige bomaanslag in Oklahoma-City in april 1995. Door de aanslag op een overheidsgebouw door extremist Timothy McVeigh kwamen 168 mensen om het leven, en vielen honderden gewonden.

Denkbeelden

Maar het is maar zeer de vraag of het naar voren schuiven van Garland de tegenstanders van Obama iets uitmaakt. Zij willen niet dat hij in zijn laatste jaar nog snel even een opperrechter aanstelt.

De Republikeinse meerderheid in het Congres zou de benoeming van een mogelijk magistraat met progressieve denkbeelden dwarsbomen. Het Witte Huis voert intussen de druk op. Het brengt in herinnering dat zeven, zittende Republikeinse senatoren in 1997 voor de benoeming van Garlan in het hoofdstedelijk gerechtshof stemden.

Maar de Republikeinen geven vooralsnog geen krimp en houden vol dat Obama de benoeming aan zijn opvolger moet overlaten. Zij zouden al een campagne met reclamespotjes voorbereiden om het verzet tegen de aanstelling eens stevig aan te zwengelen.