#American Dreamers

Kunnen Kasich en Cruz samen Trump tegenhouden?

25 april 2016Leestijd: 2 minuten

De Republikeinse presidentskandidaten Ted Cruz en John Kasich hebben een deal gesloten om samen strategisch de opmars van koploper Donald Trump te stoppen. Zo hopen beide kandidaten op een open conventie, in plaats van een directe nominatie voor Trump.

2016-04-20 00:00:00 US Republican presidential candidate Donald Trump speaks following victory in the New York state primary on April 19, 2016 in New York City. Donald Trump scored a crucial victory in the Republican primary in his home state of New York on April 19, advancing his bid to clinch the party's presidential nomination, US networks projected. / AFP PHOTO / Jewel SAMADVoorverkiezingen in New York: Trump en Clinton delen mokerslag uit

Een woordvoerder van Cruz zegt dat de conservatieve Republikein zich zal focussen op de voorverkiezingen in Indiana, die op 3 mei worden gehouden. Cruz zal uit het vaarwater van zijn nieuwe bondgenoot blijven in Oregon en New Mexico, waar Kasich meer kans heeft gedelegeerden te winnen.

Dwarsbomen

Beide kandidaten hopen daarmee dat ze kunnen winnen in de staten waar hun politieke standpunten het meest populair zijn, om ervoor te zorgen dat Trump zo min mogelijk gedelegeerden kan behalen. Ze hebben medestanders opgeroepen mee te doen met hun verzet en willen Trump samen zoveel mogelijk dwarsbomen in de komende staten.

‘Samenspanning is buiten de politiek vaak illegaal, maar deze Washington-veteranen moesten wel samenwerken om in leven te blijven,’ zegt een verontwaardigde Trump op zijn website. ‘De campagnes zijn eigenlijk al lang dood en dit laat alleen maar zien hoe zwak Cruz en Kasich zijn en dat ze alles doen wat hun donoren willen.’

Met de nieuwe strategie geven beide Republikeinse kandidaten ook voor het eerst toe dat ze zelf eigenlijk geen directe nominatie meer kunnen winnen. Cruz hoopt na zijn nederlaag in New York vooral op een open conventie, waarbij de Republikeinen worden verwacht op hem te stemmen in plaats van de controversiële Trump.

Lees ook:
‘Goed zo Donald, vertel ze hoe het zit!’

Directe nominatie

Trump heeft met 845 gedelegeerden een ruime voorsprong op Cruz, die minder dan 600 heeft. Kasich had al aangegeven dat hij in de race voor het presidentschap blijft om Trumps kansen te verkleinen. De hekkensluiter heeft tot nu toe minder dan 150 gedelegeerden behaald.

Om de directe nominatie te winnen heeft Trump minder dan 400 van de resterende gedelegeerden nodig. Daarom zetten Cruz en Kasich alles op alles om ervoor te zorgen dat de beslissing wordt gemaakt tijdens de open conventie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.