Trump ziet geen heil in ‘verouderde’ NAVO

03 april 2016Leestijd: 2 minuten
Trump deed zijn uitspraken in Wisconsin - bron:AFP

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft opnieuw van zich laten horen. Suggereerde hij vorige week nog dat vrouwen die abortus plegen straf moeten krijgen, dit weekeinde doet hij opmerkelijke uitspraken over de NAVO.

Volgens Trump, de favoriet om de nominatie als presidentskandidaat bij de Republikeinen in de wacht te slepen, uitte zaterdag scherpe kritiek op het transatlantische bondgenootschap. Volgens de Republikein is de NAVO namelijk ‘niet meer van deze tijd’.

Vertrek

Trump zei op een campagnebijeenkomst in Racine (Wisconsin) dat NAVO-bondgenoten van de Verenigde Staten het nalaten ‘hun eerlijke aandeel’ van de kosten te betalen. ‘Of ze betalen alsnog, of ze moeten vertrekken,’ waarschuwde de vastgoedmagnaat.

Een eventueel verdwijnend bondgenootschap kan hem weinig schelen. ‘Als de NAVO daardoor uit elkaar valt, dan valt de NAVO maar uit elkaar,’ aldus Trump. Hij zei vorige week al tegen The New York Times open te staan voor het oprichten van een alternatieve organisatie, die zich bezig zou moeten houden met het bestrijden van terrorisme. De afgelopen week kreeg Trump op zijn beurt stevige kritiek van de Amerikaanse president Barack Obama. Hij vindt dat de vastgoedmagnaat maar weinig begrijpt van de wereldpolitiek.

Voorverkiezingen

Komende dinsdag zijn er voorverkiezingen in Wisconsin. Er wordt door de verschillende kandidaten, zowel in het Democratische als Republikeinse kamp, flink campagne gevoerd om deze staat binnen te halen, want de strijd is nog niet gestreden.

De belangrijkste opponent van Trump, de aartsconservatief Ted Cruz, staat er in de peilingen beter voor dan Trump. Uit een peiling van FOX, die twee dagen geleden werd gepubliceerd, krijgt Cruz – senator uit Texas – 42 procent van de Republikeinen achter zich, en Trump 32. John Kasich, de andere overgebleven kandidaat, staat op 19 procent.