Zelfs waar Trump won, pakt Cruz de gedelegeerden

18 april 2016Leestijd: 2 minuten
Dinsdag zijn de voorverkiezingen in New York. Foto: AFP

Vastgoedmagnaat Donald Trump mag dan wel de meeste voorverkiezingen hebben gewonnen, de Texaanse senator Ted Cruz kijkt al verder vooruit. Achter de schermen schuift Cruz zijn aanhangers vooruit als gedelegeerden voor Trump, zodat ze bij een langdurige conventie hun stem aan Cruz kunnen geven.

De controversiële Trump won tot dusver 744 gedelegeerden, een stuk meer dan senator Cruz. Ook in thuisstaat New York ligt Trump op schema om dinsdag alle 95 delegates te winnen. Toch lijkt het behalen van 1.237 gedelegeerden voor de Republikeinse koploper een lastige klus: een vechtconventie dreigt.

Cruz weet dat en probeert het obscure systeem waarbij gedelegeerden worden gekozen – echte mensen die tijdens de conventie hun stem uitbrengen – in zijn voordeel te laten uitpakken. Tijdens tientallen lokale partijbijeenkomsten kreeg de Cruz-campagne het afgelopen weekend voor elkaar dat veel van zijn aanhangers werden aangewezen als gedelegeerden.

Cruz kijkt al naar tweede ronde
De meeste van deze partijleden zijn weliswaar verplicht om tijdens de conventie in de eerste ronde te stemmen op de kandidaat die in hun staat won, maar die verplichting vervalt in de rondes erna. Uit onderzoek van nieuwssite Politico blijkt dat in een reeks staten waar Trump dik wist te winnen, veel van de gedelegeerden bij een langdurige conventie op Cruz zullen stemmen.

Derk Jan Eppink: Trump en Clinton zoeken snelle knock-out

In Georgia zijn bijvoorbeeld zeker 32 van de 42 gedelegeerden eigenlijk Cruz-supporters, in de tweede ronde zullen zij hun steun voor Trump zo snel mogelijk weer intrekken. Hetzelfde zou het geval zijn bij een meerderheid van de gedelegeerden uit Florida, Wyoming en South Carolina.

‘100 procent oneerlijk’
De achterkamertjespolitiek van Cruz stuit Trump tegen de borst. Zondag noemde hij het systeem waarbij gedelegeerden door lokale partijleden onderling worden geselecteerd ‘100 procent oneerlijk’. Opnieuw voorspelde Trump opstootjes tijdens de conventie, mocht hij niet de officiële presidentskandidaat worden.

Maar zover is het nog niet: met een overwinning in New York en winst in veel van vijftien resterende voorverkiezingen kan Trump een open conventie nog op het laatste moment voorkomen.