buitenland

De ‘vrouwen van de muur’ botsen met Joodse tradities en Israëlische wetten

05 augustus 2016Leestijd: 3 minuten

Maandelijks trekken de Women of the Wall naar de Westmuur in Israël om met elkaar te bidden. De vrouwen, van ‘alle denominaties van het Jodendom’, worden daar vaak opgewacht door demonstranten. Nog nooit was het protest echter zo groot als op vrijdag 5 augustus. Elsevier.nl sprak met de vrouwen van de muur.

IMG_BUIIsraelOfficeJVPcreditJerusalemVenturePartners-708x471Israëlische bedrijven veroveren de wereld van computerbeveiliging. Beursgangen, overnames en investeringen breken alle records. Correspondent Jan Franke over het onzichtbare Israëlische cyberleger

‘Er waren ook vandaag vrouwen bij die al zevenentwintig jaar lang, sinds onze oprichting, meedoen aan dit maandelijkse gebed,’ zegt  Shira Pruce (34), een bestuurslid en woordvoerder van de organisatie. ‘Hartverscheurend om te horen dat zij nog nooit zo zijn geschrokken van de demonstranten als vandaag.’

Fluitjes om gebed te verstoren

Als de vrouwen verzamelen op de vrijdag dat ze samen willen bidden, worden zij vrijwel altijd opgewacht door demonstranten. Met fluitjes hopen de demonstranten het gebed te verstoren en volgens de organisatie ‘de emancipatie van vrouwen in Israël tegen te gaan’. Orthodoxe en niet-orthodoxe Joden protesteren volgens Pruce tegen de acties van de Women of the Wall. De vrouwen willen, tegen bepaalde Joodse tradities in, ook gebedssjaaltjes dragen.

De rituelen die door de actiegroep worden uitgevoerd, zorgen al decennia voor onrust en een tweesplitsing in Israël. De Orthodoxe rabbijnse autoriteiten proberen de vrouwen weg te houden van de muur. Hoewel de vrouwen schrokken van de protesten, spraken zij vooral hun verontwaardiging uit over de ‘laconieke’ houding van de politie. ‘Het gebrek aan ingrijpen was zo ontmoedigend,’ zeggen de activisten.

Lesley Sachs gearresteerd

In juni werd de topvrouw van de organisatie,  Lesley Sachs, gearresteerd omdat zij een Tora-boekrol bij zich had. Hoewel de politie alleen om wat gegevens en haar vingerafdrukken vroeg, is de arrestatie volgens Sachs zelf een duidelijke indicatie dat de politie ‘zich niet achter de organisatie schaart’.

De Women of the Wall hebben zelf geen idee waarom de protesten juist nu escaleren. ‘Het zou niet zo moeten zijn in Israël, anno 2016,’ zei ook Sachs na haar arrestatie tegen The New York Times. In januari werd juist een doorbraak bereikt: de Israëlische overheid ging in principe akkoord met een plan om een stuk van de muur toe te wijden aan een bidplaats voor zowel mannen als vrouwen. De conservatief-orthodoxe partijen in de coalitie hebben het proces echter vertraagd.

Israëlische wetten en Joodse tradities

Volgens Israëlische wetten mogen de vrouwen bij de muur namelijk niet uit de Tora lezen en gebedssjaaltjes dragen. In 1991 droeg de organisatie van Women of the Wall de kwestie aan bij het hooggerechtshof in Israël. Dat kwam na drie jaar eindelijk met een antwoord: de vrouwen kunnen niet per se beschermd worden, omdat zij tegen de wetten van Israël in deze gebeden organiseren.

Wel werd een commissie opgestart om een oplossing te vinden, en blijven de vrouwen een emancipatiestrijd voeren. Volgens traditioneel-Joodse interpretaties van het geloof, hebben de Women of the Wall eigenlijk geen voet om op te staan. Vrouwen en mannen moeten apart bidden, en gebedssjaaltjes zijn alleen voor mannen. ‘Maar Joods zijn kan op meer dan een manier,’ houdt de organisatie vol.

(Elsevier.nl heeft ook de politie in Jeruzalem gebeld voor een reactie, maar kreeg geen gehoor).

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.