Noord-Korea roept Amerika op: erken ons als nucleaire macht

11 september 2016Leestijd: 2 minuten
Zuid-Koreanen kijken naar een tv waarop de laatste kernproef van Noord-Korea wordt aangekondigd. Foto: AFP

Noord-Korea is niet van plan de nucleaire ambities terug te schroeven, ook niet als Amerika met nieuwe sancties komt. Washington kan Noord-Korea beter als nucleaire macht erkennen, aldus het regime van Kim Jong-Un.

Vrijdag voerde het geïsoleerde land voor de vijfde keer een kernproef uit, de krachtigste tot dusver. De nucleaire test zorgde voor een behoorlijke schok. Het leek op een aardbeving met een kracht van 5,3 op de schaal van Richter, even zwaar als die na de atoombom op Hiroshima. Volgens Noord-Korea is het nu in staat om een raket uit te rusten met een kernkop, iets wat vijanden van het land niet direct wisten te ontkrachten.

Stop de escalatie, waarschuwt VN-chef
Onder meer Zuid-Korea (zelf in het bezit van kernwapens) en Amerika reageerden woest op de nieuwste kernproef. De Amerikaanse president Barack Obama dreigde met nieuwe sancties en ook de VN-veiligheidsraad beraadt zich op verdere stappen. VN-chef Ban Ki-Moon sprak van een ‘alsmaar toenemende escalatiespiraal’ die dringend moet worden gestopt.

Noord-Korea zegt zondag via staatspersbureau KNCA dat nieuwe sancties ‘volslagen belachelijk’ zouden zijn. ‘Het stelletje Obama’s dat nu rondrent en over zinloze sancties praat, is belachelijk. Hun beleid van “strategisch geduld” is totaal verouderd en ze zijn dichtbij het moment om uit de regio te vertrekken,’ aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Hebben sancties nog wel zin?
Noord-Korea gaat toch wel door met het versterken van de nucleaire macht, vervolgt het ministerie. Een betere optie zou daarom zijn om de positie van Noord-Korea als kernmacht te erkennen.

Iedere keer na een kernproef stelde de internationale gemeenschap nieuwe sancties in, bijvoorbeeld bij het verkrijgen van buitenlands kapitaal en het beperken van import en export van goederen. Blijkbaar kon dat niet voorkomen dat het geïsoleerde land doorging met zijn militaire uitbreiding. Het is zeer de vraag of nieuwe sancties iets zullen veranderen.

‘De middelen om druk uit te oefenen hebben een grens bereikt,’ stelde Korea-specialist Tadashi Kimiya tegenover Reuters. Ook is onduidelijk of China, een van de vijf permanente leden van de VN-veiligheidsraad, überhaupt akkoord zou gaan met nieuwe maatregelen.