#American Dreamers

Uitgerangeerde Cruz schaart zich toch achter rivaal Trump

24 september 2016Leestijd: 2 minuten

De ex-presidentskandidaat Ted Cruz gaat toch op zijn voormalige rivaal Donald Trump stemmen. ‘Een jaar geleden heb ik beloofd de kandidaat van de Republikeinen te steunen en ik blijf bij die toezegging,’ zo luidt de verklaring van Cruz.

De Republikeinse senator heeft er alles voor over om de Democratische kandidaat Hillary Clinton uit het Witte Huis te houden. ‘Wie dat ook wil, raad ik aan ook op Trump te stemmen. Ons land is in crisis. Clinton is duidelijk ongeschikt als president en haar politiek zou miljoen Amerikanen schade berokkenen,’ zegt Cruz in een statement.

Andere Republikeinen twijfelen nog

Cruz was de gedoodverfde favoriet van de conservatieve Tea Party-beweging, en een van de laatste tegenstanders van Trump die afviel. In juli tijdens de Republikeinse partijconventie in Cleveland weigerde hij zich nog opzichtig achter Trump te scharen, waarna Trump verklaarde zijn nominatie niet eens te willen. Vrijdag zei hij echter dat hij ‘zeer vereerd’ is dat Cruz hem nu steunt.

Verschillende Republikeinen hebben echter nog altijd hun twijfels over Trump, en overwegen om Hillary te steunen. De verklaring van Cruz komt daags voor het grote debat tussen Clinton en Trump, aanstaande maandag.

Aanstelling van rechter

Volgens Cruz is een van de voornaamste redenen om Trump te steunen de mogelijkheid dat de Democraten de controle grijpen over het Amerikaanse Hooggerechtshof. Eerder op de dag publiceerde Trump een lijst met 21 Republikeinse prominenten, die wat hem betreft mogelijk de overleden rechter Antonin Scalia kunnen vervangen. Een van de opties is senator Mike Lee (Utah), een bondgenoot van Cruz. ‘Een uitstekende keuze,’ zegt Cruz. Het gat van Scalia is nog altijd niet gevuld.

De Senaat blokkeerde tot nu toe pogingen van de Amerikaanse president Barack Obama om de vacature te laten opvullen door Merrick Garland, een 63-jarige rechter uit Washington.

Door de dood van Scalia telt het Hof nu niet negen (zoals gebruikelijk), maar acht leden – vier rechters die doorgaan voor conservatief, en vier met een progressieve achtergrond. De aanstelling van een nieuwe opperrechter kan dus beslissend zijn voor het ene of het andere kamp, en dus voor de besluiten die het Hooggerechtshof velt. Garland neemt een middenpositie in:  hij zou zowel waardering genieten van de Republikeinen als van de Democraten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.