buitenland

Volhardende May: ondanks Hoge Raad, gaat Brexit door als gepland

04 november 2016Leestijd: 2 minuten

De Britse premier Theresa May heeft er naar eigen zeggen nog altijd alle vertrouwen in dat ze snel een Brexit kan inluiden. Donderdag kwam de Hoge Raad met een uitspraak dat de eindbeslissing over een Brexit bij het Britse parlement ligt, en niet bij de regering.

Maar May laat zich ogenschijnlijk niet uit het veld slaan. Zij blijft op schema met het doorvoeren van de Brexit, zo informeerde ze de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de president van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker vrijdag, meldt persbureau Reuters.

Parlement moet leiding nemen, volgens Raad

Niet de regering, maar het gehele parlement, dat voor een groot deel bestaat uit politici die tegen een ‘Brexit’ zijn, mag bepalen of en wanneer Groot-Brittannië het Brexit-proces begint, oordeelde de Raad donderdag. De regering heeft geen macht over het parlement als het gaat om Britse wetgeving, aldus de Raad. Het parlement moet in dit geval de leiding nemen.

Ondanks de uitspraak van de Raad gelooft ze nog altijd dat haar regering – en niet het parlement – de regie moet voeren over de Brexit, en Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon moet inroepen.

De meerderheid van de Britten (52 procent) stemde op 24 juni voor het beëindigen van het Britse EU-lidmaatschap. De Hoge Raad moest zich over de vraag buigen of de premier wel over de beslissing gaat, nadat dit werd aangekaart door activisten die het onterecht vinden dat May, die niet democratisch verkozen is, dit besluit mag nemen.

Hooggerechtshof moet nu oordelen

De regering stapt dan ook naar het Hooggerechtshof om in beroep te gaan tegen de uitspraak van de Hoge Raad. In Groot-Brittannië is het Hooggerechtshof de meest hooggeplaatste rechtbank. Haar plan is om nog altijd eind maart 2017 te beginnen met het Britse vertrek uit de EU.

Waarschijnlijk verschijnt de zaak begin volgende maand bij het Britse Hooggerechtshof. ‘De prioriteit van onze regering is om die zaak te winnen en snel te beginnen met Artikel 50,’ zegt een woordvoerder van May vrijdag. Ook Boris Johnson, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, benadrukt dat Brexit nog altijd snel door moet gaan. ‘Het is voor niemand goed als we er nog langer mee wachten,’ zei hij vrijdag tegen zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier.

Mocht het Hooggerechtshof het beroep echter verwerpen, dan heeft May wel een probleem. Dan moeten de Brexit-plannen namelijk worden goedgekeurd door een meerderheid in het parlement, iets wat de kans op een daadwerkelijke Brexit kleiner maakt.

Pro-EU parlementariërs hopen in ieder geval dat de uitspraak van de Raad de regering van May ervan overtuigd om in ieder geval niet voor een harde Brexit – waarbij de Britten de toegang tot de interne markt van de EU verliezen – te gaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.