buitenland

Ivanka wordt ‘de oren en ogen’ van Trump in het Witte Huis

21 maart 2017Leestijd: 3 minuten

Opnieuw laat de Amerikaanse president Donald Trump een van zijn familieleden een nog prominentere rol spelen in zijn regering. Dochter Ivanka Trump krijgt een kantoor op de tweede verdieping van de westelijke vleugel in het Witte Huis.

Ze volgt daarmee haar man Jared Kushner, die al een van Trumps belangrijkste adviseurs is. Hoewel Ivanka geen officiële rol krijgt in de regering van haar vader, heeft ze wel de beschikking over vertrouwelijk informatie, schrijft de Amerikaanse website Politico

Volwassen kind

Ook krijgt ze een telefoon van de overheid. Ze wordt niet uitbetaald voor haar werkzaamheden en zal ook niet worden ingezworen, zegt haar advocaat Jamie Gorelick. Juist dat laatste is volgens de politieke site tegen de richtlijnen van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Personen die werken voor de regering moeten een soort officiële federale functie hebben – om zo te kunnen controleren of ze niet aan vriendjespolitiek doen.

American Dreamers – 100 Dagen Trump: valse of vliegende start?

Kom op 3 mei naar de Rode Hoed waar Amerika-correspondent Michiel Vos (live vanuit New York!) vertelt wat Donald Trump moet doen om zijn presidentschap tot een succes te maken. Bestel uw kaarten hier >100-dagen-trump

Ivanka wordt de ‘oren en de ogen’ van de president in het Witte Huis, aldus haar advocaat. Ze zal zich volgens deze Gorelick houden aan de ethische regels die gelden voor overheidsmedewerkers. ‘Een volwassen kind van de president die zich actief bezighoudt met het werk van de regering, is iets nieuws, aldus Gorelick. ‘De beste benadering voor ons is dat Ivanka vrijwillig akkoord gaat met de regels waaraan zij zou moeten gehoorzamen als ze een werknemer was, ook al is ze dat niet.’

De modelijn van de First Daughter

Ivanka werkt wel degelijk als overheidsfunctionaris, zegt Richard Painter tegen Amerikaanse media. Hij adviseerde ex-president George W. Bush (2001-2009) over ethische kwesties. ‘Dat is geen groot probleem, zolang ze zich niet bemoeit met zaken die haar financiële belangen raken,’ zegt Painter. Die financiële belangen zijn er wel degelijk. Trumps oudste dochter (35) heeft een eigen modelijn. Dat belangenverstrengeling op de loer ligt, bleek uit een uitspraak van Trumps rechterhand Kellyanne Conway.

Zij maakte in februari live op tv reclame voor Ivanka’s kleding en sieraden nadat haar producten uit een groot warenhuis waren verwijderd. Het kwam Conway op een storm van kritiek te staan. Volgens Ivanka’s raadsman kan zij haar bedrijven simpelweg niet verkopen, omdat een nieuwe eigenaar haar naam dan kan gebruiken. Wel zal ze ‘zoveel mogelijk’ afstand houden van haar modebedrijf en er geen bestuursfunctie meer vervullen.

Onlangs zat de First Daughter – die Donalds vrouw Melania naar de achtergrond drukt – naast de Duitse bondskanselier Angela Merkel tijdens haar eerste bezoek aan Trump. Eerder werden foto’s van een ontmoeting tussen Ivanka en de Canadese premier Justin Trudeau verspreid. De twee zouden een ‘uitstekende discussie’ hebben gehad over de rol van vrouwen in de (internationale) politiek.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.