buitenland Premium Corner

Wanhopige ouders: het gimnazjum verdwijnt

26 april 2017Leestijd: 2 minuten

Op de Facebookpagina van Magda Pelikan-Moszczynska (47) staat een grote oproep om mee te doen aan een ouderprotest in Warschau. ‘Stop deze deformatie!’ staat er in rode letters tegen een zwarte achtergrond. Haar dochter Zuzia (13) zit nu in de eerste klas van het gimnazjum, vergelijkbaar met onderbouw middelbare school in Nederland. Maar het gimnazjum verdwijnt.

De onderwijshervorming die een paar maanden geleden bliksemsnel is goedgekeurd en al volgend schooljaar ingaat, laat haar en miljoenen andere Poolse ouders in wanhoop achter. Het zijn niet langer alleen de leraren die hevig protesteren, zoals tijdens de lerarenstaking op 31 maart. Het gimnazjum wordt komend schooljaar in fases opgeheven, maar Pelikan-Moszczynska weet nog steeds niet waar Zuzia aan toe is. ‘Ze zit in het slechtst denkbare jaar,’ zegt Moszczynska. Leraren voelen de bui al hangen en zoeken ander werk. ‘Nu al heeft Zuzia een andere lerares Engels, en we weten niet of zij blijft of niet.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.