buitenland

Trump neemt kritiek op NAVO terug: ‘Geen achterhaalde organisatie’

13 april 2017Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn toon ten opzichte van de NAVO veranderd. Het bondgenootschap is ‘niet verouderd’, zei hij woensdag tijdens een gezamenlijke persconferentie met NAVO-chef Jens Stoltenberg.

Trump wil naar eigen zeggen met de andere lidstaten samenwerken om het bondgenootschap te versterken.

Landen moeten NAVO-norm halen

Tijdens zijn verkiezingscampagne noemde Trump de NAVO een ‘achterhaalde en verouderde organisatie’. Hij betwijfelde of er een toekomst was voor de NAVO. Woensdag is hij duidelijk van gedachten veranderd: ‘De NAVO is een bolwerk voor vrede en veiligheid.’ Wel benadrukte hij opnieuw dat de andere lidstaten zich aan hun financiële verplichtingen moeten houden.

Het is een verzoek dat de Amerikanen vaker hebben gedaan, ook onder de regering van de voorgaande president Barack Obama. Volgens Stoltenberg, die Trump daar eerder in steunde, gaat het daarmee inmiddels ‘de goede kant op’.

Defensie-uitgaven

Amerika betaalt 70 procent van alle kosten en dat moet veranderen, vindt zowel Stoltenberg als Trump. De 28 NAVO-lidstaten hebben beloofd om in 2024 2 procent van hun bruto binnenlands product aan defensie te spenderen. Nederland zit daar met slechts 1,2 procent zeer ver onder. Volgens demissionair defensieminister Jeanine Hennis moet er in de volgende kabinetsperiode structureel 2,5 miljard bij om op het Europese NAVO-gemiddelde van ruim 1,4 procent te komen. Verscheidende NAVO-defensieministers, onder wie Jeanine Hennis, gaven eerder toe dat Trump daarin gelijk heeft.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Trump zei verder dat de Amerikanen bereid zijn om de crisis rond Noord-Korea aan te pakken zonder China, als dat nodig is. Vorige week sprak hij met de Chinese president Xi Jinping, en dinsdag belden ze met elkaar. ‘President Xi wil het juiste doen. We hadden een prima band, ik denk dat er chemie was tussen ons. Ik denk ook dat hij ons wil helpen met Noord-Korea,’ aldus de Amerikaanse president.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.