China wil ontmoeting tussen Trump en Kim Jong-un

03 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Kim Jung un. Foto:AFP

De Chinese regering is blij met het aanbod van Donald Trump om met de Noord-Koreaanse president Kim Jong-un in gesprek te gaan. Gisteren riep China Amerika en Noord-Korea op elkaar in het midden te treffen.

De Amerikaanse president deed afgelopen maandag een poging tot toenadering. In een interview met het Amerikaanse persbureau Bloomberg, zei Trump: ‘Het zou een eer zijn om Kim Jong-un te ontmoeten. Natuurlijk moeten er wel veel maatregelen worden genomen, maar ik wil het best doen. De meeste politici zouden het natuurlijk nooit zeggen, maar ik zou het onder de juiste voorwaarden wel doen.’ Een dag eerder noemde Trump de dictator van Noord-Korea ‘a pretty smart cookie’.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Kim Jong-un ontmoette nog nooit een buitenlands staatshoofd. En nog nooit ontmoette een president van de Verenigde Staten de leider van Noord-Korea. De betrekkingen met Noord-Korea zijn de afgelopen weken zeer gespannen. Amerika wil niet dat Noord-Korea nog langer nucleaire langeafstandsraketten test, en vervoerde een antiraketschild naar Zuid-Korea. Dat raketschild is inmiddels operationeel.

Gisteren belde Trump met de Russische president Vladimir Poetin. President Poetin zou een toezegging hebben gedaan om Trump daar waar nodig diplomatieke steun te geven in de escalerende ruzie met Noord-Korea. Ook zou tijdens dit telefoongesprek afgesproken zijn om samen te werken tegen terrorisme.

’20 procent kans dat ik hem overtuig’

Overigens zei Trump al tijdens zijn verkiezingscampagne voor het Witte Huis, in juni vorig jaar, dat hij een ontmoeting met Kim Jong-un niet uitsloot. Destijds vermoedde hij ’10 à 20 procent’ kans te hebben om Kim Jong-un te overtuigen een einde te maken aan het kernprogramma. ‘Wie wil in godsnaam dat hij die kernkoppen heeft?’ zei de toenmalige presidentskandidaat.