Venezuela

Na ‘couppoging’ dreigt Maduro met wapens in te grijpen

28 juni 2017Leestijd: 2 minuten

Het Hooggerechtshof van Venezuela is gisteren beschoten vanuit een helikopter. President Nicolás Maduro heeft schoon genoeg van de protesten tegen zijn bewind en dreigt met een gewapend conflict.

In Venezuela heerst al maanden chaos. Demonstranten gaan dagelijks de straat op en clashen vaak met politie. Er zijn al tientallen doden gevallen en de rust lijkt maar niet terug te keren.

Maduro weigert af te treden

Het Hof ontbond het parlement, waar de oppositie sinds 2015 een meerderheid heeft. Het Hooggerechtshof is op de hand van president Nicolás Maduro, die ondanks zijn verkiezingsnederlaag twee jaar geleden weigert af te treden.

De socialist Maduro – opvolger van wijlen oud-president Hugo Chávez – probeert door repressie de teugels in handen te houden. Met de ontbinding van het parlement heeft zijn regering de oppositie volledig buitenspel gezet. De oppositie spreekt van een staatsgreep en roept Venezolanen opnieuw op om de straat op te gaan en te protesteren.

Terwijl de oppositie van een staatsgreep door het Hooggerechtshof spreekt – om de macht in handen te houden van Maduro – zegt de president dat juist de betogers een coup trachten te plegen. Als hij inderdaad wordt afgezet, zal het Hof niet schromen om geweld te gebruiken, is de boodschap van Maduro.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Gewapende terreuraanslag’

De aanval van dinsdag kwam vermoedelijk van handlangers van de oppositie. Vanuit een gestolen politiehelikopter werden vijftien schoten afgevuurd en vier granaten gegooid, zegt minister van Informatie Ernesto Villegas. Als de granaten tot ontploffing waren gekomen ‘had de aanval tientallen mensen van het leven beroofd’, volgens Maduro.

Socialistische revolutie faalde op alle fronten. Maduro stuurt Venezuela naar de rand van de afgrond

‘We zullen deze helikopter vinden en de mensen oppakken die achter deze terreuraanslag zitten op de instituties van dit land,’ zegt de socialistische leider.

Al jaren verzet een groot deel van de bevolking zich tegen het bewind van Maduro. Hij wordt gezien als een genadeloze dictator die de Venezolaanse economie aan de rand van de afgrond heeft gebracht. Ook bij de regering en de veiligheidsdiensten groeit het verzet tegen de alleenheerser.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.