Diplomatieke rel

Turkije laat Duitse parlementariërs toch opeens toe op basis

08 augustus 2017Leestijd: 2 minuten

Te midden van nieuwe diplomatieke spanningen zet Turkije een streep door het bezoekverbod voor Duitse parlementariërs aan een militaire basis in het land. Parlementariërs mogen nu ineens toch een bezoek brengen aan Duitse militairen op de militaire basis in de Turkse stad Konya.

Duitsland en Turkije spraken dat af na bemiddeling van NAVO-chef Jens Stoltenberg. De Duitse luchtmacht doet vanaf het NAVO-steunpunt Konya mee aan de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Eerder wilden de Turken geen toestemming geven voor een bezoek dat op 17 juli zou plaatshebben. Volgens de regering in Ankara was de stand van de ‘bilaterale betrekkingen’ de reden voor het geschrapte bezoek. Het bezoek staat nu gepland voor 8 september. Een ‘goede oplossing’, aldus de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen.

Incirlik-basis

De relatie tussen de Duitse en Turkse regeringen is al enige tijd gespannen, en die spanningen lijken almaar op te lopen. Zo gaven Turkse autoriteiten eerder geen toestemming aan Duitse parlementariërs om een bezoek te brengen aan de eigen troepen in het Turkse Incirlik. Vervolgens haalde Duitsland zijn militairen terug van de luchtbasis. Momenteel worden de zo’n 260 manschappen en meerdere toestellen verplaatst naar Jordanië.

Turkije is boos op Duitsland, omdat het land asiel gaf aan Turkse officieren die werden verdacht van betrokkenheid bij de mislukte coup vorig jaar. Volgens de Turkse regering zijn de officieren gelieerd aan de Gülenbeweging, een terroristische organisatie volgens Ankara.

Duitsland is op zijn beurt kwaad, omdat Turkije verschillende Duitsers vasthoudt omdat zij worden verdacht van het steunen van terrorisme. Het gaat onder anderen om de activist Peter Steudtner en Deniz Yücel, journalist van Die Welt.

Korten op EU-geld

Maandag haalde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan nog uit naar Duitsland, dat volgens hem ‘terroristen assisteert’. ‘We hebben Angela Merkel 4.500 dossiers gegeven, maar hebben op geen enkel verzoek een antwoord gekregen,’ zegt Erdogan. ‘Als er een terrorist is, kunnen zij aan ons vragen die persoon uit te leveren. Jullie sturen die van jullie niet naar ons, maar vragen ons wel die van jullie uit te leveren. Dus jullie hebben wel een rechtsstaat, maar wij hebben dat niet in Turkije?’ aldus een cynische president.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel liet vrijdag weten dat hij wil dat de Europese Unie (EU) kort op de financiële steun aan Turkije, een kandidaat-lidstaat.

Gabriel stelt voor om de toetredingssteun voor Turkije terug te schroeven en de voorzieningen om de democratie en de rechtsstaat in het land te bevorderen, te beperken. Ook moet de Europese investeringsbank geen zaken meer doen met Turkije, meent Gabriel.

CSU-leider Horst Seehofer, CDU-partijvoorzitter Julia Klöckner en FDP-leider Christian Lidner spraken zich onlangs al uit voor een stop van de financiële toetredingssteun aan Turkije. In de periode van 2014 tot 2020 zou Turkije in totaal 4,5 miljard euro krijgen. Daarvan is tot op heden slechts een klein deel betaald.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.