Turkije

Erdogan neemt geen genoegen met excuses NAVO na blunder met poster

18 november 2017Leestijd: 2 minuten

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan haalt zaterdag fel uit naar de NAVO. Het militaire bondgenootschap bood eerder zijn excuses aan, vanwege een blunder met een namenlijst, waardoor de Turken zwaar beledigd raakten.

Erdogans naam werd – evenals die van Mustafa Kemal Atatürk, oprichter van de Turkse seculiere republiek – gebruikt op een lijst met vijanden tijdens een oefening in Noorwegen.

Demonstratie tegen NAVO-blunder

‘Respectloos gedrag,’ aldus Erdogan. Hij vertelde vrijdag al dat de deelname van tientallen Turkse militairen aan de Trident Javelin-exercitie in Noorwegen vroegtijdig tot een halt moet komen vanwege het incident. Op de ‘vijandige poster’ werd ook de beeltenis van Atatürk afgedrukt. De poster werd naar verluidt opgehangen door een Noorse ambtenaar.

De poster zorgde ook in Turkije voor oproer. In Ankara demonstreerden zaterdag tientallen mensen met spandoeken met teksten als: ‘De NAVO is de vijand van Atatürk’ en de oproep om uit de NAVO te stappen.

‘Sorry is niet genoeg’, vindt Erdogan

NAVO-chef Jens Stoltenberg en de Noorse minister van Defensie Frank Bakke-Jensen boden daarop excuses aan, maar dat is niet genoeg voor Erdogan. ‘Deze kwestie kan niet worden afgedaan met een simpele verontschuldiging,’ sneerde hij zaterdag in een toespraak. ‘Sommige dingen worden alleen door idioten gedaan, maar ook door kwaadaardige mensen.’

De beeltenis van hemzelf en Atatürk als vijanden van het Westen volgt volgens Erdogan een trend van een ‘verstoord wereldbeeld dat we al geruime tijd zien bij de NAVO’. Stoltenberg noch Noorwegen heeft gereageerd op Erdogans meest recente uithaal.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.