May wil Poetin temmen: dit zijn de Britse sancties

14 maart 2018Leestijd: 3 minuten
Theresa May. foto:AFP

Na het verstrijken van het ultimatum heeft het Verenigd Koninkrijk besloten 23 Russische diplomaten uit te zetten. Die sanctie kondigde May aan als reactie op de moordaanslag op dubbelspion Sergej Skripal. May benadrukt dat een maatregel als deze al meer dan dertig jaar niet is genomen.

Dat zei de Britse premier Theresa May in het Lagerhuis. Skripal en zijn dochter werden vorige week zondag, op 4 maart, bewusteloos naar het ziekenhuis gebracht. Ze waren een pizza aan het eten in de Zuid-Engelse stad Salisbury toen ze werden blootgesteld aan zenuwgas. Hoewel ze de aanval overleefden, verkeren beiden nog in levensgevaar.

May voelt zich geschoffeerd door Rusland

May zegt dat de Russische regering de Britten heeft geschoffeerd, door niet met een verklaring te komen over de aanval met zenuwgas. Ook verwijt May de Russen dat ze geen antwoord hebben gegeven op de vraag waarom ze over zenuwgas beschikken, hoewel dat bij internationaal recht verboden is. Volgens May is Rusland verantwoordelijk voor de poging tot moord. Ze beschuldigt Moskou van ‘onwettig gebruik van staatsgeweld’.

Wat zijn de sancties?

Tot de sancties door het Verenigd Koninkrijk behoort de uitzetting van 23 diplomaten. De afgelopen dertig jaar is een dergelijke maatregel niet meer genomen, zegt May. Ook nieuwe spionagewetgeving is genoemd om de Russen dwars te zitten. Het Verenigd Koninkrijk verscherpt de controle van Russen aan de grens. May benadrukt dat ‘corrupte Russische elites’ niets te zoeken hebben in het Verenigd Koninkrijk.

De contacten op regeringsniveau zijn opgeschort. De uitnodiging voor de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov om naar Londen te komen, is ingetrokken. Britse ministers en hoogwaardigheidsbekleders gaan niet naar het WK voetbal in Rusland, aldus May. ‘We ijverden voor een betere band met Rusland, het is tragisch dat president Poetin op deze manier handelt.’

De diplomatieke banden worden dus niet geheel verbroken. May sprak de afgelopen dagen met de regeringsleiders Angela Merkel van Duitsland, Emmanuel Macron van Frankrijk, en Donald Trump van de Verenigde Staten. Alle drie staan achter het Verenigd Koninkrijk. ‘De komende dagen zal ik meer bondgenoten spreken,’ zegt May.

Corbyn uitgejouwd door woedende Conservatieven

Oppositieleider Jeremy Corbyn vraagt zich af of wel bewezen is dat de Russische regering achter de aanval zit, en vraagt zich af of de Russen bewijsmateriaal mochten inzien. Ook noemt hij het spijtig dat er is bezuinigd op de Britse diplomatie. Dat zorgt voor grote woede in de banken van het Lagerhuis. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson moest door de Speaker of the House tot kalmte worden gemaand, nadat hij het op een schreeuwen had gezet.

May noemde het jammer dat de heldere consensus onder de bondgenoten over steun aan het Verenigd Koninkrijk ‘bij Jeremy Corbyn nog ver te zoeken is’, en dat het hem ‘zou sieren als hij de aanval met zenuwgas  veroordeelt’.

Overigens vindt May wel steun bij Corbyns Labourpartij. ‘De meesten van ons staan volledig achter May,’ zei Labour-parlementariër Ben Bradshaw. Hij benadrukte dat de sancties wat hem betreft eerder hadden gemogen.

Wie zijn de sterke mannen van Poetin?