Komt Kim Jong-un nu al terug op afspraken?

14 juni 2018Leestijd: 2 minuten
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un - Foto: AFP

De economische sancties tegen Noord-Korea worden pas opgeheven als ‘complete denuclearisatie’ is voltooid. Noord-Korea hoeft niet te verwachten dat de Verenigde Staten de sancties stapsgewijs afbouwen.

Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo woensdag op een persconferentie in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Hij reageert hiermee op berichten in de Noord-Koreaanse staatsmedia. Die suggereren dat de Amerikaanse president Donald Trump akkoord zou zijn met het stapsgewijs afbouwen van de economische sancties. Onzin, zegt Pompeo. Trump is volgens hem ‘ontzettend duidelijk’ geweest dat er geen sprake is van een stapsgewijze afbouw.

Lees ook het commentaar van Robbert de Witt: Gesomber uitkomst ontmoeting Kim-Trump erg voorbarig

Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ontmoetten elkaar dinsdagochtend in Singapore voor een historische top. Het was de eerste keer dat de leiders van de landen elkaar ontmoetten.

‘Werken aan ontwapening’

Na een gesprek onder vier ogen dat 38 minuten duurde, ondertekenden Trump en Kim een gezamenlijke verklaring. Tijdens de persconferentie die Trump later gaf, lichtte hij die overeenkomst toe. De Amerikaanse president bevestigde dat Kim heeft toegezegd te zullen ‘werken aan volledige denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland’ in ruil voor Amerikaanse veiligheidsgaranties.

Denuclearisatie betekent ook dat de Verenigde Staten hun kernwapens uit Zuid-Korea verwijderen. Verder zal Noord-Korea helpen bij de repatriëring van krijgsgevangenen en van de lichamen van Amerikaanse soldaten die zijn gedood tijdens de Korea Oorlog (1950-1953). Die is formeel nooit beëindigd, maar als het aan Trump ligt, verandert dat binnenkort: ‘De geschiedenis heeft aangetoond dat vijanden vrienden kunnen worden.’ De mensenrechtenkwestie in Noord-Korea, waar duizenden inwoners honger lijden en in kampen zijn opgesloten, bleef in Singapore vrijwel onbesproken.

AmericanDreamersMeld je hier gratis aan voor de Amerika Update, de wekelijkse nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen over de Verenigde Staten. Elke vrijdag in je mailbox.

Kim ziet vooral nucleaire paraplu graag verdwijnen

Er staan een aantal goede voornemens in de overeenkomst, maar veel details zijn nog onduidelijk. Details over hoe de ontmanteling van het kernwapenprogramma eruit moet zien bijvoorbeeld, zijn niet opgenomen in de verklaring. De wijze waarop inspecties worden uitgevoerd is ook niet opgetekend, al gaf Trump tijdens zijn persconferentie aan dat dit ‘ter plekke zal worden gecontroleerd door Amerikanen en de internationale gemeenschap’. De Amerikaanse president verwacht dat Noord-Korea binnen twee jaar grote stappen in de ontwapening zet, maar ook een tijdsbestek is niet afgesproken.

Critici vrezen dat de Noord-Koreaanse definitie van ontwapening veel ruimer is dan die van de Verenigde Staten. Terwijl Washington wil dat Noord-Korea zijn wapens opgeeft, zou Pyongyang ontwapening mogelijk interpreteren als een kernwapenvrije wereld en het opgeven van de ‘nucleaire paraplu’ die Zuid-Korea en Japan beschermen.

Lees ook: Liegen en bedriegen, de Kims kunnen niet anders