NGO beschuldigd van seksueel wangedrag

21 juni 2018Leestijd: 3 minuten
Een medewerker van Artsen zonder Grenzen bij het schip de Aquarius - Foto: AFP

Opnieuw een gênante onthulling over het gedrag van personeel dat werkzaam is in de internationale hulpsector. Medewerkers van Médecins Sans Frontières (Artsen zonder Grenzen) zouden tijdens hun werkzaamheden in Afrikaanse landen als Liberia veelvuldig gebruik hebben gemaakt van prostituees en medicatie hebben geruild tegen seks met ‘zeer jonge meisjes’.

Acht vrouwelijke klokkenluiders doen donderdag hun verhaal tegenover de Britse omroep BBC. De beschuldigingen richten zich op logistieke medewerkers, niet op artsen of verplegers.

Opscheppen over medicatie ruilen voor seks met weesmeisjes

Volgens de gedragscode van Artsen zonder Grenzen (AzG) is het verboden om gebruik te maken van lokale prostituees. Een van de klokkenluiders geeft aan dat de prostituees in veel gevallen ‘zeer jonge meisjes’ waren, terwijl de mannen zelf de middelbare leeftijd hadden en bovendien vaak een hoge positie innamen. Er wordt gesproken van een ‘toxische cultuur’.

Een andere klokkenluider zegt van een ervaren collega te hebben gehoord dat het ‘heel gemakkelijk’ was om in Liberia medicatie te ruilen voor seks met jonge meisjes. Vooral meisjes die hun ouders aan de zeer besmettelijke ziekte ebola hadden verloren, zouden ‘alles doen’ in ruil voor medicijnen, zou de collega pochend hebben verteld. Weer een andere klokkenluider repte van diverse gevallen van machtsmisbruik. Hooggeplaatste medewerkers misbruikten hun positie om weg te komen met seksueel misbruik. Ook zag een van hen een collega jonge meisjes meenemen naar zijn AzG-accommodatie in Kenia.

De klokkenluiders willen anoniem blijven uit angst op een ‘zwarte lijst’ van hulporganisaties te belanden. In de ontwikkelingssamenwerkingssector is er veel overloop van medewerkers tussen hulporganisaties. Artsen zonder Grenzen geeft aan vorig jaar negentien werknemers te hebben ontslagen wegens seksueel wangedrag en dit gedrag niet te tolereren. Er wordt een intern onderzoek ingesteld.

Seksschandalen in hulpsector stapelen zich sinds februari op

Het is het zoveelste voorbeeld in een lange reeks waarbij medewerkers van hulporganisaties betrokken zijn bij seksueel misbruik, veelal met minderjarigen of in ruil voor noodhulp. Het begon in februari, toen bleek dat Oxfam-medewerkers tijdens hun missie na de verwoestende aardbeving in Haïti in 2010 orgies en seksfeestjes organiseerden met minderjarige prostituees. Oxfam zelf was daarvan al vrij snel op de hoogte gebracht, maar ondernam niets tot het schandaal de media bereikte.

Elsevier Weekblad zette alle gevallen van seksueel misbruik op een rij
Hulporganisaties in de fout met seksueel wangedrag

Later bleek dat ook Plan International-medewerkers kinderen seksueel hebben misbruikt. Bij Save the Children moest topman Justin Forsyth het veld ruimen omdat hij collega’s seksueel had geïntimideerd.

In Syrië zijn gevallen gemeld waarbij personeel van de Verenigde Naties (VN) zich schuldig maakte aan seksuele uitbuiting in ruil voor noodhulp. Zo moesten vrouwen ‘tijdelijk’ met plaatselijke ambtenaren trouwen in ruil voor maaltijden en brachten voedselverdelers vrouwen naar huis met hun auto als ze eerst seks met hen hadden. Sommige Syrische vrouwen zouden vanwege de wijdverbreide seksuele uitbuiting voedseldistributiecentra zelfs hebben gemeden omdat ze bang waren te worden gevraagd om hun lichaam te verkopen.

Lees hier de reactie van Nelke Manders van Artsen zonder Grenzen