Migratie

Zo trekt Trump ten strijde tegen miljoenen illegalen

18 juni 2019Leestijd: 4 minuten

‘Immigranten worden net zo snel uitgezet als ze het land binnenkomen,’ schreef president Donald Trump maandag op Twitter. Daar maakte hij bekend dat immigratiedienst ICE vanaf volgende week begint met het oppakken en deporteren van miljoenen illegalen. Het is een aanscherping van Trumps anti-immigratiebeleid die de officiële aftrap dinsdag van zijn herverkiezingscampagne extra glans moet geven. Vier vragen en antwoorden over Trumps strengere uitzetbeleid.

Wat heeft Trump aangekondigd?

Op Twitter kondigde de president aan dat volgende week wordt begonnen met het oppakken en uitzetten van illegale immigranten. Hoe dat precies in zijn werk zal gaan, is nog onduidelijk. Waarschijnlijk komen er grote acties van overheidsinstantie ICE, die toeziet op handhaving van de immigratieregels. ICE heeft voor het uitzetten van illegale immigranten een eigen politie-eenheid.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dat Trump de plannen op Twitter zet, is opvallend. Normaal blijven dit soort handhavingsoperaties geheim, zodat mensen zich er niet op kunnen voorbereiden. In 2018 dreigde Trump nog met vervolging van burgemeester Libby Schaaf van de stad Oakland, die inwoners van haar stad had gewaarschuwd voor een ophanden zijnde operatie van de ICE.

Hoe komen illegale immigranten Amerika binnen?

De illegale immigranten komen op verschillende manieren Amerika binnen. De bekendste methode is het illegaal oversteken van de grens tussen Amerika en Mexico. Sinds begin dit jaar maken steeds meer mensen gebruik van die route. Afgelopen mei werden meer dan 144.000 mensen aangehouden toen zij illegaal de grens overstaken. Dat is het hoogste aantal in een maand in elf jaar tijd.

Voor Trump bevestigt de massale oversteek de noodzaak van zijn oekaze dat de Amerikaanse grens strenger moet worden bewaakt. Met de bouw van Trumps grensmuur wil het nog niet zo vlotten.

Begin dit jaar riep Trump de noodtoestand voor de grensregio uit. Zo kan hij buiten de Democraten om het benodigde geld vrijmaken voor de muur. De Democraten hebben de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en stemden niet in met de 5 miljard dollar (4,5 miljard euro) die de president eiste.

Of een grensmuur veel gaat oplossen, is nog maar de vraag. Een methode die nog vaker wordt gebruikt dan de illegale oversteek is het zogeheten ‘overstaying’: mensen die Amerika legaal binnenkomen met een visum, keren niet terug naar hun eigen land als hun visum verloopt.

Volgens een onderzoek naar de jaren 2016 en 2017 maakten 62 procent van de illegale immigranten gebruik van deze methode, terwijl 38 procent illegaal de grens overstak.

Hoeveel illegalen zijn er nu in Amerika?

In totaal leven naar schatting 12 miljoen mensen illegaal in de Verenigde Staten. Zij zijn vooral afkomstig uit Mexico en uit andere landen in Centraal-Amerika, zoals Guatemala.

Tussen september 2017 en september 2018 werden iets meer dan 250.000 illegale immigranten Amerika uitgezet. Dat is het hoogste aantal sinds Trump president werd in 2017, maar ligt nog aanzienlijk lager dan onder zijn voorganger Barack Obama.

Obama stond bekend als ‘Deporter in chief’. Alleen al in 2012 werden 409.849 mensen uitgezet. Sindsdien is het aantal gedeporteerden aanzienlijk afgenomen. Dat komt onder meer door bureaucratische problemen bij immigratiedienst ICE, maar ook doordat veel Democratische steden en staten weigeren samen te werken met Trump. Met Obama werkten zij vaak wel samen.

Vorig jaar probeerde Trump immigranten nog af te schrikken door kinderen van hun ouders te scheiden aan de grens. Dat beleid leidde tot felle protesten, waarna het werd gestaakt.

Waarom is Trump opeens zo enthousiast over Mexico?

Trumps lof voor Mexico komt doordat de twee landen begin juni dan toch een immigratie-overeenkomst sloten na hoog oplopende spanningen. In een tweet prees Trump het land. Dat doet volgens hem nu ‘goed werk met het tegenhouden van mensen’ en maakt gebruik van ‘strenge’ Mexicaanse immigratiewetten.

Voorafgaand aan de deal dreigde Trump met een almaar hogere importheffing op alle Mexicaanse producten als het land niet meer zou doen tegen de massale oversteek aan de grens.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Die dreigementen leken te helpen. Mexico beloofde de Verenigde Staten beterschap. Zo stuurt het land nu soldaten naar de eigen zuidelijke grens om de migrantenstroom uit Centraal-Amerika daar al tegen te houden. De grenscontroles hadden eerder maar weinig te betekenen.

Ook keren 10.000 immigranten die in de Verenigde Staten asiel hebben aangevraagd terug naar Mexico, om daar hun rechtszaak af te wachten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.