coronavirus

Trump wijzigt koers en wil flinke corona-maatregelen

18 maart 2020Leestijd: 4 minuten

Anderhalve maand lang deed president Donald Trump het coronavirus af als een onbelangrijk en ongevaarlijk griepje. Inmiddels is Trump bijgedraaid en zijn er in verschillende steden forse maatregelen van kracht om het virus in te dammen. Ook komt er een groot financieel steunpakket om de economie draaiende te houden.

Hoe veranderde Trump van mening over het virus?

Trump heeft lang ontkend dat het coronavirus voor grote problemen in Amerika kon zorgen. Eind februari zei hij nog dat het virus bij wijze van een wonder zou verdwijnen. Ook suggereerde hij dat de griep jaarlijks voor meer doden zorgt:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Inmiddels spreekt de president heel anders over het virus. Op twee persconferenties begin deze week sloeg hij een sobere toon aan. Trump raadde aan om niet bijeen te komen in groepen groter dan tien personen, thuisscholing te volgen en cafés en restaurants te mijden. Ook waarschuwde Trump voor een economische neergang door het coronavirus. Op Twitter schreef Trump woensdag dat hij altijd serieus met het coronavirus is bezig geweest.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Woensdag kondigde de president aan dat er tot mei geen huisuitzettingen in de Verenigde Staten zijn en dat het leger medische apparatuur ter beschikking stelt aan ziekenhuizen.

Hoever is het virus verspreid in Amerika?

 In alle vijftig Amerikaanse staten is ten minste één persoon besmet met het virus. In totaal zijn er meer dan 7.500 mensen besmet in de Verenigde Staten en er zijn iets meer dan 100 personen aan gestorven. Grote besmettingen van het virus zijn in de staat Washington, waar de stad Seattle nauwe betrekkingen heeft met China. Dat komt doordat hoofdkantoren van Amazon, Nike en Microsoft in Seattle zijn gevestigd.

Ook in New York en Californië zijn veel mensen besmet met het virus. San Francisco en aangrenzende gemeenten zijn sinds dinsdag in zogeheten ‘lockdown’. Ruim zeven miljoen mensen moeten zoveel mogelijk thuis blijven, alleen winkels essentieel voor de levensbehoeften zijn nog open. De maatregelen duren minstens drie weken.

De stad New York zou soortgelijke maatregelen overwegen, maar heeft deze nog niet ingevoerd. Wel zijn alle restaurants al gesloten in de stad en bijeenkomsten met meer dan vijftig personen zijn verboden.

Welke maatregelen zijn in Amerika genomen?

President Trump voerde al begin februari een inreisverbod in voor reizigers uit China. Vorige week kwam daar het inreisverbod bij voor mensen uit 26 Europese landen, waaronder Nederland. De grens met Canada is sinds woensdag gesloten voor al het niet-essentiële verkeer.

Op lokaal niveau worden afspraken gemaakt over het openblijven van restaurants en de maximale omvang van groepen. Sommige staten en steden werken met elkaar samen om gezamenlijk tot beleid te komen. Zo wordt voorkomen dat mensen net de grens van een stad of staat oversteken omdat bijvoorbeeld restaurants daar nog wel open zijn.

Daarom voerde Trump de afgelopen weken veel overleg met de gouverneurs van de vijftig Amerikaanse staten. Daarin had Trump felle meningsverschillen met Andrew Cuomo, de gouverneur van de staat New York. Die wilde meer steun van de federale overheid in de strijd tegen corona. Inmiddels heeft Trump een marineschip dat als hospitaal dient naar de staat laten varen.

Ook de voorverkiezingen om de Democratische nominatie voor het presidentschap worden gehinderd door het coronavirus. Enkele staten hebben de verkiezingen uitgesteld tot april of zelfs later, om zo kiezers elkaar niet te laten besmetten.

Wat is de economische impact in Amerika?

Minister van Financiën Steve Mnuchin vreest voor het historische werkloosheidscijfer van de Verengde Staten. Dat stond op een laagterecord, maar kan nu rap oplopen. Volgens Mnuchin kan het zelfs tot 20 procent komen. Om dat te voorkomen, werken Trump en Mnuchin aan een omvangrijk steunpakket voor de Amerikaanse economie.

Dat moet steun geven aan luchtvaartmaatschappijen en andere bedrijven. Ook de Amerikaanse burger zal er mogelijk snel iets van merken. Een van de plannen die op tafel liggen, is om elke maand ongeveer 2.000 dollar direct aan burgers over te maken zodat zij hun rekeningen kunnen blijven betalen.

Het steunpakket wordt nog ontwikkeld en moet ook worden goedgekeurd door het Amerikaanse Congres. Daar moet een compromis worden bereikt tussen de Democraten, die een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben en de Senaat, waar meer Republikeinen dan Democraten zijn.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.