Premium Lock Verkiezingen in Suriname worden ongemeen spannend

18 mei 2020Leestijd: 2 minuten
Surinaamse president Bouterse stemt vroeg. Foto: ANP.

Maandag gaat Suriname naar de stembus voor spannende Parlementsverkiezingen. De positie van president Desi Bouterse staat op het spel. De veroordeelde Bouterse kan niet alleen zijn meerderheid verliezen, maar ook zijn immuniteit. Als hij geen president meer is, dreigt een jarenlange gevangenisstraf. Vijf vragen over de verkiezingen in Suriname op 25 mei.

1. Gaat de partij van zittend president Desi Bouterse opnieuw winnen?

Lees de blog van Philip van Tijn nog eens terug: Van president B. naar veroordeelde Bouterse: het werd tijd

De verkiezingen op maandag 25 mei worden ongemeen spannend. De Nationale Democratische Partij (NDP) van president Desi Bouterse (74) heeft op dit moment een nipte meerderheid in de Nationale Assemblee, met 26 zetels van de 51 zetels. Grote vraag is of Bouterse, president sinds 2010, voldoende stemmen haalt om een nieuwe regering te vormen. Het land verkeert in een diepe economische crisis. Van zijn beloftes vijf jaar geleden – woningbouw, betere zorg en pensioenen – heeft Bouterse weinig waargemaakt. Zijn grootste concurrent is de oorspronkelijk hindoestaanse Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) van Chan Santokhi, oud-minister van Justitie.

2. Waarom is winst voor Bouterse van levensbelang?

Eind 2019 veroordeelde de krijgsraad de ex-bevelhebber, die in 1980 via een coup de macht greep, tot twintig jaar gevangenisstraf voor de Decembermoorden in 1982. Bouterse is in hoger beroep gegaan. Als president geniet hij immuniteit. Mocht hij de verkiezingen verliezen, dan wordt de kans groter dat Bouterse zijn straf ook echt moet uitzitten. Op zijn leeftijd betekent dat feitelijk levenslang.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw