Verhaal van de Dag

Voor Trump draaien de verkiezingen om law & order

28 augustus 2020Leestijd: 3 minuten

In een felle speech heeft president Donald Trump de Republikeinse nominatie geaccepteerd voor een tweede termijn. Trumps sprak bij het Witte Huis over de successen die de Verenigde Staten wachten als hij wordt herkozen. Winst van Democraat Joe Biden levert het land over aan linkse anarchie en geweld.

Onder luid gejoel om ‘nog vier jaar’ betrad president Trump donderdagavond het podium. Anders dan bij Joe Bidens speech vorige week tijdens de Democratische Conventie, was er bij Trumps speech wel publiek. Vijftienhonderd genodigden waren te gast in de tuin van het Witte Huis – zonder afstand te houden of mondkapjes te dragen.

TrumpOndanks de coronacrisis zijn Trumps kiezers hartstikke tevreden. Kan dat genoeg zijn om te worden herkozen?

Trump beloofde in een nieuwe termijn de economie opnieuw op te bouwen en de records, zoals de lage werkloosheid, te breken die in zijn eerste presidentschap zijn bereikt. Door het coronavirus heeft de economie het zwaar te verduren en telt Amerika het hoogste aantal werklozen sinds de grote depressie in de jaren dertig van de vorige eeuw. Een voor de Verenigde Staten ongekend ruimhartig sociaal vangnet biedt steun aan de mensen die hun baan verloren. Al is dat ten dele verlopen, omdat het congres geen nieuwe wet kon overeenkomen.

In zijn speech van ruim een uur zei Trump dat er nog voor het einde van dit jaar een vaccin tegen het coronavirus is. Met 180.000 doden zijn de Verenigde Staten het land met het hoogste aantal COVID-doden. Ongeveer een kwart van het totale aantal besmettingen wereldwijd deed zich voor binnen de Amerikaanse grenzen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Echo van 1968

Zoals verwacht trok Trump fel van leer tegen zijn Democratische tegenstrever Joe Biden. Trump schetste een inktzwart beeld van wat Amerika te wachten staat als Biden wint. Trump noemde Biden ‘niet de redding van de Amerikaanse ziel, maar de vernietiger van Amerikaanse banen en Amerika’s grootheid’.

Ook waarschuwde Trump voor wetteloosheid: ‘Uw stem bepaalt of we fatsoenlijke Amerikanen beschermen, of dat we de teugels laten vieren voor de gewelddadige anarchisten, onruststokers en criminelen die onze burgers bedreigen.’

Voor Trump draaien de verkiezingen om een keuze tussen wetteloosheid (Biden) en ‘law & order’  (hij zelf). Biden zou ruim baan geven aan extreem-linkse gevaren en niet optreden tegen gewelddadige protesten, terwijl Trump de orde juist zal weten te handhaven.

In Trumps woorden klinkt een echo door van de verkiezingen in 1968. In dat gewelddadige jaar, met de rassenonlusten en de moorden op Martin Luther King en Robert Kennedy, presenteerde de Republikein Richard Nixon zich als de kandidaat die de wetteloosheid in het land zou aanpakken. Hij won ruim van zijn Democratische opponent, Hubert Humphrey.

Voor Trump wordt dat moeilijker. Hij staat achter in de peilingen en de geweldsuitbraken en rellen in de grote steden en de telkens weer opvlammende demonstraties van de Black Lives Matter-beweging ontstonden tijdens zijn presidentschap.

Voordeel van de twijfel

Toch hoopt Trump met zijn boodschap de zwevende kiezer te overtuigen om hem het voordeel van de twijfel te geven. Die kiezers wonen vooral in de buitenwijken van middelgrote steden door het hele land. In 2016 stemden die op Trump, maar bij de tussentijdse verkiezingen kozen zij gematigde Democratische volksvertegenwoordigers in het Huis van Afgevaardigden. Die stemmen probeert Trump nu terug te winnen.

Hij wordt gesteund door vicepresident Mike Pence, die woensdagavond speechte. Pence, zelf streng gelovig, bindt de grote groep evangelische Amerikanen aan de Republikeinse partij. Die kiezers zijn geen liefhebber van Trumps grove taalgebruik en levensstijl, maar waarderen zijn daden, zoals de benoeming van conservatieve rechters in het Hooggerechtshof en de verhuizing van de Amerikaanse ambassade in Israël naar Jeruzalem. De vicepresident noemde Joe Biden ‘alleen een katholiek in naam’, die niet opkomt voor christelijke normen en waarden.

Republikeinen voor de toekomst

Naast toespraken van Trump, Pence en de kinderen van Trump voerden ook vooraanstaande Republikeinen het woord die de partij mogelijk in de toekomst gaan leiden. Onder wie Nikki Haley, voormalig ambassadeur namens Amerika bij de Verenigde Naties, en Tim Scott, de enige zwarte Republikeinse Senator.

Haley, kind van Indiase ouders, en Scott, wiens grootvader katoenplukker was, spraken over de positie van minderheden in de Verenigde Staten. Scott prees Trumps leiderschap en zei dat de kiezer Trump niet op zijn woorden, maar op zijn daden moet beoordelen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.