Verhaal van de Dag

Chaotisch verkiezingsdebat tussen Trump en Biden levert geen knock-outs op

30 september 2020Leestijd: 4 minuten

Het eerste verkiezingsdebat tussen president Donald Trump (Republikein) en tegenstrever Joe Biden (Democraat) was vaak amper te volgen. Beide kandidaten verhieven geregeld hun stem of schreeuwden door elkaar heen, inhoudelijke ideeën werden nauwelijks uitgewisseld. Wie van de kandidaten heeft gewonnen, is onduidelijk. De Amerikaanse kiezer die iets wijzer wilde worden, is de verliezer.

Vanaf de openingsvraag over de benoeming van een nieuwe rechter aan het Hooggerechtshof tot de slotwoorden over de verkiezingsuitslag was chaos troef. Beschuldigingen vlogen over en weer, terwijl presentator Chris Wallace, journalist van Fox News, met grote moeite tussenbeide kon komen. Hij had niet de mogelijkheid om de microfoons van de kandidaten uit te zetten.

In Amerikaanse media klinkt felle kritiek op het chaotisch verlopen debat. The New York Times schrijft dat president Trump het decorum van het debat heeft ‘vertrapt’ en dat het daardoor ontaardde in een ‘lelijk gevecht’. The Wall Street Journal benoemt de talloze beledigingen die werden geuit en bekritiseert de twee kandidaten die alleen maar door elkaar heen spraken. Veel media schrijven de chaos in het debat toe aan president Trump. Zo schrijft The Washington Post dat Trumps gekibbel het debat overweldigde en onbeheersbaar maakte.

 

Joe Biden zou volgens diverse peilingen de winnaar van het debat zijn. In een peiling van CBS News wijst 48 procent van de ondervraagden Joe Biden aan als winnaar, 41 procent ziet Trump als winnaar en 10 procent vindt dat er geen winnaar is.

Discussie over Hooggerechtshof

‘Wil je je mond houden?’ vroeg Biden aan Trump toen hij voor de zoveelste keer werd geïnterrumpeerd. President Trump wilde zich niet neerleggen bij de toegewezen spreektijd of het laten uitspreken van zijn tegenstrever. Continu probeerde hij Biden te onderbreken en te ontregelen. Af en toe lukte Trump dat en maakte Biden een uitgebluste indruk. Pas op tweederde van het debat vroeg presentator Wallace aan Trump of hij zich aan de vooraf afgesproken regels wilde houden. Op dat moment had Biden de president al voor een clown uitgemaakt.

Tijdens het debat werden zes onderwerpen elk een kwartier lang besproken. Het eerste thema was de mogelijke benoeming van rechter Amy Coney Barrett in het Amerikaanse Hooggerechtshof. Zij is door president Trump voorgedragen om de onlangs overleden Ruth Bader Ginsburg op te volgen.

Volgens Biden heeft Trump het recht niet haar te benoemen voor de verkiezingen. ‘Het Amerikaanse volk heeft recht op inspraak,’ zei Biden. Trump wilde daar niets van weten: ‘Ik ben verkozen voor vier jaar, het volk heeft al gesproken.’

Biden maakte van het Hooggerechtshof een discussie over gezondheidszorg, waarna Trump hem vroeg of hij het Hooggerechtshof wil uitbreiden met extra, progressieve, rechters. Een omstreden plan van linkse Democraten waarop Biden niet wilde ingaan.

Emotioneel appèl

Tijdens een discussie over het coronavirus deed Biden een emotioneel appèl op Amerikanen die een geliefde zijn verloren aan het virus. Biden verweet Trump een ineffectieve aanpak van het virus door de wetenschap af te wijzen en onbewezen behandelingen te propageren zoals de injectie van bleekmiddel. Daardoor zou het Amerikaanse dodental van 200.000 onnodig hoog zijn.

Ook viel Biden Trump aan op zijn recent onthulde belastingaangiften. In 2016 en 2017 betaalde Trump slechts zo’n 700 euro aan belastingen. Volgens Biden is dat oneerlijk: verpleegkundigen en docenten betalen meer.

Trump probeerde bij vrijwel elk debatonderwerp Biden als radicale Democraat af te schilderen. Biden had grote moeite zich daartegen te verweren. Hij ontkende de geldkraan van de politie dicht te willen schroeven zoals sommige Democraten wensen.

Bij de aanpak van klimaatverandering liep Biden zich stuk. Hij ontkende het plan van een groene ‘New Deal’ te steunen, maar verdedigde het plan wel. Biden onthulde eerder al een eigen plan om 2 biljoen dollar uit te geven aan de aanpak van klimaatverandering.

Tussen de pogingen tot inhoudelijk debat waren er talloze persoonlijke aanvallen. Trump beschuldigde Bidens zoon Hunter van corrupte praktijken in China en Oekraïne en haalde zijn drugsproblemen aan. Biden erkende het drugsgebruik en zei dat zijn zoon daar overheen is.

Trump vreest frauduleuze verkiezingen

Tot slot werd nog gesproken over de integriteit van de verkiezingen. Volgens Trump zullen die frauduleus verlopen door de talloze mensen die per post gaan stemmen. Hij vertrouwt erop dat, indien nodig, het Hooggerechtshof daarover een oordeel velt. Biden riep mensen op vertrouwen in het kiesproces te hebben en te gaan stemmen.

Trump kwam met een achterstand in de peilingen naar het debat in Ohio. Vraag is of hij die heeft goedgemaakt met z’n felle optreden. Biden hield zich staande, maar had weinig momenten waarin hij echt opviel. Volgende week woensdag 7 oktober debatteren vicepresidentskandidaten Mike Pence en Kamala Harris met elkaar. Misschien hebben zwevende kiezers daar meer aan.

Het volledige debat is hier terug te kijken:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.