Verbijstering Premium Corner

De bizarre week van Trump

07 oktober 2020Leestijd: 5 minuten

Het begon met een feestje in het Witte Huis, en eindigde in het ziekenhuis. Hoe de ontwikkelingen rond Donald Trump de afgelopen week de Amerikanen verbijsterd achterlaten.

Zelfs voor deze president was het een week zonder weerga. En het begon zo goed voor Donald Trump, met het voordragen van opnieuw een conservatieve rechter voor het Hooggerechtshof. Maar de week vloog al snel volledig uit de bocht. Na alle opwinding over zijn kandidaat Amy Coney Barrett volgden op zondag 27 september onthullingen over de wel erg karige belastingafdrachten van zelfverklaard miljardair Trump.

Bestel het boek:

Great Again?

Alles over Trumps in alle opzichten uitzon­derlijke presidentschap leest u in het boek Great Again? van Emile Kossen. Deze uitgave telt 192 pa­gina’s en kost € 14,99. Bestel Great Again? op shop.ewmagazine.nl of bel 020-8947553.

Dat was nog maar het begin. Want dinsdag was de eerste rechtstreekse confrontatie met zijn uitdager voor de verkiezingen op 3 november. Zelden zagen Amerikanen twee politici elkaar zo in de haren vliegen als de twee zeventigers ­Donald Trump en Joe Biden.

Maar de grote schok kwam toen bleek dat de president en zijn echtgenote ­Melania besmet zijn met COVID-19. De ­receptie ter ere van Barrett op zaterdag 26 september was een superspreader: een virusbrandhaard. Zeker twaalf personen rond de president raakten besmet.

Een president die zo kort voor verkiezingsdag in het ziekenhuis aan de zuurstof ligt: dat is ongekend. En dat hij op zondag 4 oktober ook nog eens het ziekenhuis verlaat om zijn aanhang even te bedanken: het is wederom ongekend.

Dat vinden ook Gail Collins en Bret Stephens, ervaren columnisten van The New York Times die wekelijks het politieke nieuws duiden. De titel van hun jongste bijdrage zegt alles: ‘Er gebeurt te veel. Hoe moeten we dit ooit begrijpen?’

Bekijk ook de Holland Amerika Lijn: Trump vs. Biden – aflevering 3: Trumps bizarre coronaweek & debat Pence-Harris

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

 

Maandag 28 september

Knuffelen van blijdschap

In de Rose Garden houdt president Trump een persconferentie over snellere coronatests. Als hij Brett Giroir, een lid van zijn coronateam, introduceert, grapt hij: ‘Hopelijk test je niet positief.’

Het gesprek van de dag gaat over Amy Coney Barrett (rechts op de foto), net genomineerd als ­opvolger van de overleden opperrechter Ruth Bader Ginsburg. ­Democraten klagen dat het te kort voor de verkiezingen is. Tijdens de receptie voor Barrett vallen kabinetsleden en Senatoren elkaar in de armen, ondanks corona.

Foto: Doug Mills/The New York Times/HH/ANP

Debat 29 september

Debat? Welk debat?

Trump vliegt naar Cleveland, Ohio voor het eerste presiden­tiële debat. Dat wordt georganiseerd door een medisch onderzoeksinstituut, maar er wordt niet eens gecheckt of de tachtig aanwezigen negatief hebben getest op corona. De gasten van Joe Biden hebben mondkapjes op, die van Trump niet. Ook niet nadat een arts daarom vraagt.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.