Na experimentele behandeling lijkt Trump te herstellen van coronavirus

05 oktober 2020Leestijd: 3 minuten
Trump in het ziekenhuis. Foto: ANP

Met een korte rondrit langs fans en video’s op sociale media wil de Amerikaanse president Donald Trump laten zien dat hij aan de beterende hand is. Volgens zijn artsen zou Trump maandag 5 oktober zelfs van het ziekenhuis naar het Witte Huis kunnen terugkeren om te herstellen van het coronavirus. Maar over zijn experimentele behandeling zijn veel vragen.

Trump wordt sinds vrijdag behandeld in het Walter Reed Hospital, even buiten Washington. Het ziekenhuis heeft een speciale afdeling ingericht voor medische behandelingen van Amerikaanse presidenten. Supporters van de president kwamen afgelopen weekeinde naar het ziekenhuis om hun steun te betuigen aan Trump.

Rondritje

De president sprak op Twitter zijn dank uit aan de ‘geweldige’ artsen en verpleegkundigen die hem behandelen. Ook sprak hij zijn waardering uit voor zijn supporters die naar het ziekenhuis waren gekomen:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Op Trumps rondritje kwam veel kritiek. De president droeg geen medisch mondkapje en maakte voor de chauffeur en bewaker het risico op besmetting onnodig hoog.

The Wall Street Journal schreef zondag dat Trump donderdag al positief testte bij een sneltest, maar de resultaten niet onthulde. Hij wilde afwachten op het resultaat van een normale test. Naaste medewerkers die positief waren, vroeg hij om hun eigen resultaten niet te delen met collega’s. Negen personen die in – nauw – contact stonden met de president zijn inmiddels besmet geraakt met het coronavirus.

Experimentele behandeling

Over Trumps behandeling zijn wisselende berichten. Zo zou hij onder meer een experimentele behandeling krijgen met antistoffen van fabrikant Regeneron. Het middel is een combinatie van twee antistoffen die zijn gericht tegen een belangrijk eiwit op het coronavirus. De ene antistof komt van een herstelde coronapatiënt, de tweede is afkomstig van een muis die genetisch zo is aangepast dat deze een immuunsysteem heeft dat leek op die van de mens.

Van het medicijn moet nog worden aangetoond dat het werkt en veilig is. In proefdieren met apen en goudhamsters leek het medicijn weliswaar enigszins te helpen – minder virusdeeltjes aangetoond en de dieren werden minder ziek – en ook de eerste studies in mensen hinten op een positief effect, maar uitgebreider onderzoek is nodig om zeker te weten dat die waarnemingen kloppen. De president kreeg overigens een hogere dosis dan in de onderzoeken werd gebruikt, mogelijk in de hoop dat het medicijn dan een beter effect zou hebben.

Daarnaast zou Trump de virusremmer remdesivir krijgen. Van dat middel is bekend dat coronapatiënten die extra zuurstof krijgen toegediend in het ziekenhuis gemiddeld vier dagen eerder herstellen. Bij patiënten met milde klachten, een groep waartoe Trump volgens de berichten zou horen, zijn de effecten van dit middel nog niet duidelijk.

Dagelijks aspirientje

Ook van het medicijn dexamethason, dat de president inmiddels ook zou krijgen, is onduidelijk wat de effecten bij patiënten met milde klachten precies zijn. Van het medicijn is bekend dat het de sterftekans flink kan verminderen bij patiënten die aan de beademing liggen. Dat doet het vermoedelijk door de afweerreactie van het lichaam te onderdrukken.

Dat klinkt misschien wat tegenstrijdig – je wil toch juist dat het afweersysteem in actie komt tegen het virus – maar bij ernstig zieke patiënten kan het immuunsysteem juist op hol geslagen zijn en kan dexamethason helpen dit weer in toom te krijgen. Risico van het te vroeg geven van dit medicijn, is dat het een goede immuunrespons tegen het virus ook juist kan onderdrukken.

De rest van de behandeling van Trump bestaat volgens een eerdere verklaring van zijn arts onder meer uit zink, vitamine D, famotidine, melatonine en ‘een dagelijks aspirientje’. Onduidelijk is of die medicijnen zijn gegeven in verband met zijn corona-infectie, of dat hij die al langer slikt.

Trumps artsen hopen dat hij maandag kan terugkeren naar het Witte Huis. Daar zal hij verder moeten herstellen van het coronavirus. Onduidelijk is wanneer hij weer campagne kan voeren. In de tussentijd heeft vicepresident Mike Pence die rol opgepakt. Hij reist het land door en debatteert in de nacht van woensdag op donderdag met de Democratische vicepresidentskandidaat Kamala Harris.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.