Verhaal van de Dag

Amerika wacht, terwijl Trump zonder bewijs klaagt over fraude

06 november 2020Leestijd: 4 minuten

De kiezersstemmen in de Verenigde Staten worden nog steeds geteld, terwijl het land en de wereld met smart wachten op de uitslag van de presidentsverkiezingen. In vier cruciale staten volgt mogelijk vrijdag een doorslaggevende uitslag. President Donald Trump sprak donderdagnacht over de stand van zaken. Volgens hem is er sprake van fraude en proberen de Democraten de verkiezingen te stelen. Daarvoor is geen enkel bewijs. Tegenkandidaat Joe Biden riep de Amerikanen op geduld te hebben.

Op welke staten wachten we nog?

Een recordaantal stemmen werd uitgebracht tijdens de verkiezingen. Deels per post, waardoor de uitslag nog op zich laat wachten. In zes staten worden de stemmen nog geteld. Het Republikeinse bolwerk Alaska is niet spannend meer, de andere vijf zijn wel van groot belang voor de definitieve uitkomst van de verkiezingen. Op deze vijf staten wordt gewacht:

Arizona

FOX News en AP weten het zeker: Arizona gaat naar Biden. CNN, The New York Times gaan nog niet zover. Tien procent van de stemmen moet daar nog worden geteld. Gehoopt wordt dat de staat vrijdagavond een uitslag geeft.

Georgia

Een hele hoop stemmen zijn al geteld in Georgia. Minder dan 2 procent moet nog, maar de verschillen zijn bijzonder klein: Biden heeft nipt minder dan 1.000 stemmen voorsprong. In de loop van vrijdag komen nieuwe uitslagen binnen.

Nevada

Net als in de andere westelijke staat, Arizona, moet nog eentiende van de stemmen worden geteld in Nevada. Het verschil is voorlopig minimaal: Biden heeft een voorsprong van enkele duizenden stemmen.

Pennsylvania

In Pennsylvania moeten het meeste aantal stemmen nog worden geteld. De voorsprong van Trump blijft daar slinken: zo’n 18.000 stemmen staat hij voor, terwijl zo’n 163.000 stemmen nog worden geteld.

North Carolina

Al 95 procent van de stemmen is geteld in deze staat aan de oostkust. Maar een definitieve uitslag laat nog lang op zich wachten. Stembiljetten die op de verkiezingsdag, 3 november, op de brievenbus zijn gedaan, mogen nog tot 12 november binnen komen. Donald Trump gaat er aan kop met zo’n 80.000 stemmen verschil.

In heel het land worden nog stemmen geteld, maar wie de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt, hangt af van de uitslag in vijf cruciale staten. North Carolina blijft vermoedelijk nog een week onbeslist, maar ambtenaren in Arizona, Georgia, Nevada en Pennsylvania hopen mogelijk vrijdag met hun uitslag te komen. In Georgia is het verschil extreem klein: Joe Biden ligt met enkele honderden stemmen voor op president Donald Trump, terwijl duizenden stemmen nog moeten worden geteld.

In Georgia is de hele nacht doorgewerkt om in de loop van vrijdag een uitslag te kunnen brengen. De kans is groot dat het verschil zo klein blijft dat daar een hertelling komt. Als Trump de staat verliest, lijken zijn kansen op de winst verkeken. Trump moet dan de andere staten winnen, terwijl Biden voorligt in Arizona en Nevada, en in Pennsylvania hard op weg is zijn achterstand van zo’n 18.000 stemmen in te lopen.

Trump klaagt over onbewezen fraude

President Trump sprak Amerika toe rond etenstijd. Zo hoopte hij een groot publiek te bereiken. In zijn toespraak haalde hij hard uit over het stemproces. Volgens Trump is zijn voorsprong in de cruciale staten ‘miraculeus’ in rook opgegaan. Volgens de president heeft het stemmen per post het Amerikaanse verkiezingssysteem kapotgemaakt. Ook beticht hij de Democraten van fraude en het stelen van stemmen. Voor al die aantijgingen zijn geen bewijzen.

In de Republikeinse Partij wordt geruzied over de uitspraken van Trump. Senatoren Lindsey Graham en Ted Cruz scharen zich achter de president. Graham zei op FOX News dat hij de uitslagen in Arizona vertrouwt, maar die in Philadelphia (een stad in Pennsylvania) niet. De Republikeinse gouverneur van de staat Maryland, Larry Hogan, zei dat de uitspraken van Trump ‘onverdedigbaar’ zijn en de resultaten moeten worden gerespecteerd.

Biden claimt verkiezingswinst nog niet

Democraat Joe Biden herhaalde donderdag zijn uitspraken van woensdag: de stemmen moeten allemaal worden geteld en de Democraten zullen dan de winnaar blijken. De verkiezingswinst claimen doet Biden nog niet. Geen enkel Amerikaans nieuwsmedium heeft tot nu toe een winnaar uitgeroepen.

Meer over de Amerikaanse verkiezingen: Bij deze groepen deed Trump het verrassend goed

Ook dreigt een flink aantal juridische procedures en hertellingen. De Trump-campagne wil dat de stemmen in Wisconsin worden herteld en vermoedelijk zal dat ook in Georgia en Pennsylvania gebeuren. In Pennsylvania zijn eveneens rechtszaken aangespannen. Bepaalde kwesties zouden bij het Hooggerechtshof in Washington D.C. kunnen belanden.

Zo is er discussie over de poststemmen in de staat Pennsylvania. Moesten de stemmen per post binnen zijn op de verkiezingsdag (3 november), of hoefden ze dan slechts in de brievenbus te zitten?

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.