Joe Biden is de nieuwe Amerikaanse president

07 november 2020Leestijd: 3 minuten
Joe Biden

Joe Biden wint de race om het Amerikaanse presidentschap. Dat melden verschillende Amerikaanse media. Op basis van de op dit moment getelde stemmen denken zij dat president Donald Trump de Democraat Biden niet meer kan inhalen. Trump heeft nog niet op de uitslag gereageerd.

De afgelopen dagen hield Amerika zijn adem in. Vijf cruciale staten zijn nog bezig met het tellen van de stemmen. Joe Biden heeft in vier van die vijf beslissende staten een voorsprong, maar moest wachten op uitsluitsel. Verschillende Amerikaanse media, zoals AP News, CNN, Fox News en The New York Times, weten op basis van de stemmen die tot zaterdagochtend waren geteld dat president Trump Biden niet meer kan inhalen. Biden haalt ten minste de 270 benodigde kiesmannen die nodig zijn in het Amerikaanse kiescollege.

Lang wachten op tellen van de stemmen

Wil een Amerikaan worden verkozen als president, dan heeft hij 270 stemmen in het kiescollege van 538 kiesmannen nodig. Elke Amerikaanse staat, op twee na, deelt die kiesmannen uit op basis van wie de meeste stemmen in die staat behaalt. Het aantal kiesmannen per staat wordt bepaald naar omvang van de bevolking in die staat.

De afgelopen dagen hield Biden continu vast aan zijn mantra: als alle stemmen zijn geteld, win ik de strijd om het presidentschap. Maar de winst definitief claimen deed hij nog niet. Het wachten is nu tot Biden opnieuw spreekt: durft hij dan wel de winst te claimen?

Tijdens deze Amerikaanse verkiezingen hebben ongekend veel kiezers gestemd. Zowel Biden als Trump kreeg meer stemmen dan ooit eerder op een kandidaat zijn uitgebracht. Tot nu toe blijkt dat meer dan 74 miljoen Amerikanen op Biden stemden. Trump kreeg tot dusver 70 miljoen stemmen. Het vorige record dateert van 2008, toen Barack Obama 69,5 miljoen stemmen kreeg.

Over de uitslag kan nog ruim een maand juridisch worden gesteggeld. Het campagneteam van president Trump lijkt daarop vol in te zetten. Trump zei donderdag dat de verkiezingen zijn ‘gestolen’ door de Democraten, zonder daarvoor bewijs te leveren.

Tot medio december hebben rechters de tijd om een uitspraak te doen in rechtszaken over de verkiezingen. Op 14 december komt het Amerikaanse kiescollege bijeen. Die 538 kiesmannen zorgen met hun stemming voor de definitieve uitslag.

Derde poging succesvol voor Biden

Voor Joe Biden komt een droom uit. Twee keer eerder probeerde hij president van de Verenigde Staten te worden, in 1988 en 2008. Die pogingen mislukten kansloos. Biden is al decennia een bekend politicus in Amerika, 36 jaar was hij Senator namens de staat Delaware. In 2008 werd hij vicepresident onder president Barack Obama.

De 77-jarige Biden wordt de oudste president ooit van Amerika. Tijdens de inauguratie op 20 januari 2021 is hij 78 jaar oud. Vanaf die dag is Biden vier jaar lang de Amerikaanse president.

Biden heeft grootse plannen

Biden zal het beleid in de Verenigde Staten radicaal willen veranderen: hij heeft grote plannen voor de aanpak van de klimaatverandering en het bouwen van grote infrastructurele projecten. Ook het zorgverzekeringssysteem moet toegankelijker worden. En Biden wil een commissie die onderzoek doet naar het Amerikaanse rechtssysteem. Democraten vinden het oneerlijk dat Republikeinen meer rechters benoemen dan zijzelf.

De vraag is hoeveel Biden van zijn plannen kan doorvoeren. Het is nog onduidelijk of de Democraten in de Senaat een meerderheid behalen. Nog enkele van de honderd zetels zijn niet verdeeld. Bij een gelijke stand in de Senaat heeft de vicepresident de doorslaggevende stem. Kamala Harris wordt onder Biden de vicepresident van de Democraten. Zij is de eerste vrouw in die positie en maakt zich hard voor progressief beleid.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.