Verenigde Staten

Trump claimt winst in bloedstollende verkiezingsrace, veel swing states nog onbeslist

03 november 2020Leestijd: 4 minuten

Terwijl in swing states als Michigan, Wisconsin en Pennsylvania nog miljoenen stemmen moeten worden geteld, heeft Donald Trump de overwinning in de Amerikaanse presidentsverkiezingen al geclaimd. Dat deed hij woensdagochtend tijdens een toespraak in het Witte Huis.

Trump zei ook dat er in diverse staten is gefraudeerd, zonder die bewering verder te onderbouwen. Volgens hem is de voorsprong die hij in bovengenoemde staten heeft op de Democratische presidentskandidaat Joe Biden niet meer in te halen. Daarom vindt Trump dat hij ‘eigenlijk al heeft gewonnen’:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De president kondigde aan dat hij naar het Amerikaanse hooggerechtshof wil stappen ‘om het stemmen te stoppen’. De stembureaus zijn overal al gesloten. Of hij bedoelde dat hij wil dat het tellen van stemmen wordt gestopt, bleef in zijn verklaring onduidelijk .

Update 07.00 uur

Net als in 2016 heeft president Donald Trump zo goed als zeker de belangrijke swing state Florida gewonnen. Arizona verandert zeer waarschijnlijk van kleur: Joe Biden verovert de staat voor de Democraten. In veel andere swing states, waarin nog veel stemmen moeten worden geteld, heeft Trump een kleine voorsprong. Daarmee ligt de race voor het presidentschap open.

Zowel Fox News als CNN heeft gemeld dat Trump een meerderheid van de stemmen heeft gekregen in Florida (29 kiesmannen). Volgens Fox heeft Biden Arizona (11 kiesmannen) gewonnen, waar Trump vier jaar geleden nog won. Ook de swing states Ohio en Iowa (beide 18 kiesmannen) gaan volgens diverse Amerikaanse media naar Trump. De huidige president staat ook op winst in onder meer Texas (38 kiesmannen) en Georgia (16), terwijl Biden onder meer California (55 kiesmannen) en Minnesota (10 kiesmannen) binnen lijkt te halen.

In swing states als Wisconsin (10 kiesmannen), Pennsylvania (20) en Michigan (16) gaat Trump ook aan de leiding, maar daar moeten woensdagochtend rond 07.00 uur nog veel stemmen worden geteld. Omdat veel stemmen per post – vermoedelijk voor Biden – nog moeten worden geteld, kan Trumps voorsprong daar verdwijnen.

In de grijze swing states wordt de strijd om het behalen van de benodigde 270 kiesmannen beslist:

https://cdn.prod.elseone.nl/uploads/2020/10/BUI-VS_44_GR0_preview.jpg

 

Alle ogen gericht op Florida: vooral in Miami gigantische opkomst voor Trump

Nadat een recordaantal Amerikanen te midden van een pandemie zijn stem uitbracht, brak dinsdagavond het moment aan om al die stemmen te gaan tellen. Niet voor het eerst waren de ogen van de wereld gericht op Florida.

Latino’sLees de reportage van Emile Kossen terug: De Republikeinse inhaalslag voor de latino-stem

In 2000 deed die staat er wekenlang over om zijn kiesmannen te verdelen, maar dit jaar werd Florida de eerste swing state met een uitslag. Rond 22 uur lokale tijd meldden Amerikaanse media dat Trump de belangrijke staat wist te winnen. Vooral de opkomst in en rond Miami was gigantisch voor Trump.

Conservatieve latino’s lijken daarbij een grote rol te spelen. Trump gaf jarenlang veel aandacht aan subgroepen, bijvoorbeeld aan Cubanen. Dat lijkt hem nu 29 kiesmannen op te leveren. Donald Trump won Florida in 2016 en moest hier winnen om kans te houden op herverkiezing.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het kan nog een flinke tijd duren voor er een duidelijk beeld is wie de grootste kans maakt op het presidentschap. In tal van swing states is het verschil tussen Trump en Biden miniem.

Het tellen van de stemmen is dit jaar extra lastig, doordat miljoenen stemmen per post zijn ingestuurd. Al die enveloppen openen en de handtekeningen controleren: het kost heel veel tijd. Vandaar dat potentieel cruciale staten als Pennsylvania, Ohio en Wisconsin van tevoren al waarschuwden dat ze geen uitslag zouden hebben op de avond van de verkiezingen.

Kiezers vertrouwen Trump op economie

De exit polls geven een inkijkje in wat kiezers dit jaar denken en voelen. Op de vraag wat de belangrijkste karaktereigenschap van een president is, was het meest genoemde antwoord ‘sterk leiderschap’.

Voor de kiezers van Biden was het coronavirus het belangrijkste thema: 93 procent gaf aan dat de verspreiding van het virus hun stem beïnvloedde. Bijna de helft van Bidens aanhangers zei dat hun stem er meer één was tegen de zittende president, dan eentje voor Biden – een flinke sneer in de richting van Trump en zijn coronabeleid.

Tegelijkertijd zegt 40 procent van de kiezers dat ze er tijdens Trumps termijn economisch op vooruit zijn gegaan – ondanks het virus. Ook geeft een meerderheid aan dat ze wat betreft de economie meer vertrouwen hebben in zakenman Trump dan in oud-vicepresident Biden.

Donald Trump: tegen alles en iedereen

Trump

 

Joe Biden: bevlogen bejaardeBiden

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.