Vaststelling Amerikaanse verkiezingsuitslag verstoord door demonstranten

06 januari 2021Leestijd: 2 minuten
Trumpaanhangers bezetten het Amerikaanse Congres. Foto: ANP

Het Amerikaanse Congres werd woensdagavond bestormd door honderden Trump-aanhangers. In het Congres werd gedebatteerd over de certificering van de Amerikaanse verkiezingsuitslag. Die vergadering werd opgeschort, parlementariërs moesten schuilen in hun afgegrendelde kamers en werden geëvacueerd.

Tijdens de bestorming werd geschoten, en raakten meerdere politieagenten gewond. Ten minste één persoon overleed in de schermutselingen. Parlementariërs werden in allerijl geëvacueerd. Even later verschenen beelden van demonstranten die het gebouw overnamen en kantoren van Congresleden bezetten. In sommige gevallen namen ze spullen mee. 

De aankomend president Joe Biden reageerde woensdagmiddag lokale tijd op de gebeurtenissen in Washington. ‘Onze democratie wordt op een ongekende manier aangevallen. Een aanval op de citadel van de vrijheid, het Capitool.’

Kort daarna reageerde ook de zittende president Donald Trump: ‘Ik snap jullie gevoelens. Maar ga naar huis,’ zei hij. Tegelijkertijd klaagde hij nog steeds over onbewezen verkiezingsfraude.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Premier Mark Rutte (VVD) spreekt van ‘verschrikkelijke beelden uit Washington D.C.’ en roept president Trump op om Joe Biden te erkennen als winnaar van de verkiezingen:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Dag vol protesten

De gehele dag, woensdag 6 januari, werd door aanhangers van Trump geprotesteerd in de Amerikaanse hoofdstad Washington, D.C. Trump riep zijn aanhangers op te marcheren richting het Congres. In het congres werd sinds 19:00 Nederlandse tijd de uitslag van de verkiezingen van 3 november vastgesteld. Trump verloor die verkiezingen om het presidentschap van Democraat Joe Biden.

Trump weigert vooralsnog zijn verlies te erkennen. Al weken zegt de president, zonder bewijs, dat er gefraudeerd is in verschillende staten. Hij hoopte dat zijn bondgenoten in het Congres hem aan een tweede termijn helpen. Dat kan niet zonder de uitslag van de verkiezingen opzij te schuiven.

Vorige bezetting in 1814

De president hoopte dat het Congres de kiesmannen, die door staten zijn benoemd na de verkiezingen van 3 november, opzij zou schuiven. Dat is nog nooit eerder in de Amerikaanse geschiedenis gebeurd. De Amerikaanse vicepresident Mike Pence zit de verenigde vergadering van het Congres voor.

De bestorming en tijdelijke bezetting van het Congres is ongekend. De laatste keer dat het Congres werd bezet, was in 1814. Toen trokken Britse troepen de stad binnen en staken onder meer het gebouw van het Congres in brand.

Boze Republikeinen

Voormalig Republikeinse president George W. Bush noemt de gebeurtenissen in de hoofdstad ‘ziekmakend’. Ook sprak hij zijn afschuw uit over het gedrag van verschillende politieke kopstukken, maar hij noemde president Trump niet bij naam.

Andere prominente Republikeinen zijn woedend op Trump. Liz Cheney, Congreslid en dochter van voormalig vicepresident Dick Cheney, zei dat gewelddadige relschoppers het Congres aanvielen en dat zij door Trump zijn aangemoedigd. Senator en voormalig presidentskandidaat Mitt Romney sprak van een rebellie in de hoofdstad en dat de Amerikaanse democratie onder aanval was.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.