Frankrijk

Militairen die waarschuwden voor burgeroorlog moeten voor rechter verschijnen

30 april 2021Leestijd: 4 minuten

Een grote groep Franse militairen waarschuwt voor een burgeroorlog in Frankrijk. De regering van president Emmanuel Macron moet de ‘Franse tradities’ verdedigen. Zo niet, dan ‘zullen kameraden in actie komen’. Vier vragen en antwoorden.

1.Wat is er aan de hand?

Zo’n dertig gepensioneerde Franse generaals luidden vorige week de noodklok in een apocalyptische brief over een land in chaos. Ze waarschuwen onder meer voor antiracisme-activisten die haat en verdeeldheid zouden zaaien. ‘Deze fanatici willen een raciale oorlog. Ze minachten ons land, onze tradities en onze cultuur.’ Daarnaast waarschuwen de briefschrijvers voor probleemwijken waar islamisten en jeugdbenden het voor het zeggen hebben.

MoslimextremismeLees ook dit verhaal van Eveline Bijlsma: Kan Macron leveren in de strijd tegen moslimextremisme?

Als maatregelen uitblijven om waarden als patriottisme en autoriteit te herstellen, is een burgeroorlog volgens hen onontkoombaar. ‘In dat geval zijn onze nog actieve kameraden genoodzaakt onze beschaving te beschermen en onze landgenoten te redden,’ zo staat in de brief. ‘En dan zult u [de briefschrijvers richten zich tot de president en de politiek, red.] verantwoordelijk zijn voor duizenden doden.’

Behalve door de gepensioneerde generaals is de brief, die vorige week is gepubliceerd in het conservatief-katholieke weekblad Valeurs Actuelles, ondertekend door 2.500 militairen. Het Franse leger telt 270.000 personeelsleden.

2.Wie zijn deze briefschrijvers?

Een van de initiatiefnemers van de brief, Christian Piquemal, oud-generaal van het vreemdelingenlegioen, is een paar jaar geleden gestraft. Hij werd in 2016 aangehouden tijdens een verboden demonstratie van de internationale beweging Pegida (Patriottische Europeanen tegen Islamisering van het Avondland) tegen immigratie en islamisering in de havenstad Calais. Hij werd uitgesloten van het leger, wat onder meer betekent dat hij zijn uniform niet meer mag dragen.

Een andere ondertekenaar is François Gaubert, hij deed mee aan regionale verkiezingen namens de radicaal-rechtse partij Rassemblement National van Marine Le Pen.

Ook de gepensioneerde generaal Antoine Martinez is een van de ondertekenaars. Hij is de oprichter van de rechtse beweging Volontaires pour la France, die staat voor het ‘verdedigen van traditionele Franse waarden’.

3.Hoe reageert het Franse kabinet?

Een groep van achttien militairen die nog actief in dienst zijn en de boodschap ondersteunen, moeten voor de militaire rechtbank verschijnen, liet generaal Francois Lecointre woensdag 28 april weten. Volgens Lecointre kunnen de militairen worden uitgesloten of ‘onmiddellijk met pensioen worden gestuurd’.

De Franse minister van Defensie Florence Parly noemde het pamflet woensdag ‘onaanvaardbaar’. ‘Het leger heeft als taak Frankrijk te verdedigen, niet campagne te voeren. Voor militairen gelden twee principes: neutraliteit en loyaliteit.’ Volgens de minister vertegenwoordigen de namen op de lijst geen organisatie, alleen zichzelf.

Sandler

Lees ookk het verhaal van Samuel Sandler. Zijn zoon en twee kleinkinderen werden vermoord door een islamist: ‘Liever geen Jood voor de klas’

Marine Le Pen, de grote rivaal van Emmanuel Macron in de strijd om het presidentschap volgend jaar, heeft zich solidair verklaard met de generaals. Le Pen heeft ze uitgenodigd zich bij haar aan te sluiten in ‘de strijd voor Frankrijk.’

4.Wat is de actuele situatie in Frankrijk?

Een week geleden is in de Franse plaats Rambouillet een politieagent doodgestoken bij de ingang van het politiebureau. Volgens ooggetuigen riep de dader ‘Allahoe akbar’ (God is de grootste) voor hij tot zijn daad overging.

Het voorval gebeurde rond het middaguur. Het slachtoffer kwam net terug van haar lunchpauze en was ongewapend. Een andere agent schoot de dader neer, die ter plekke overleed. De 36-jarige Tunesiër verbleef sinds 2009 in Frankrijk. Hij was niet bekend bij de politie of veiligheidsdiensten.

De Franse premier Jean Castex reisde af naar het politiebureau en noemde het incident op Twitter een ‘barbaars gebaar van oneindige lafhartigheid’. ‘De Republiek heeft een van zijn alledaagse helden verloren.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Frankrijk heeft vaker te maken met jihadistisch geweld tegen politieagenten. In 2016 werden in het plaatsje Magnanville een agent en zijn partner thuis doodgestoken voor de ogen van hun driejarige zoontje. De dader was een aanhanger van Islamitische Staat (IS).

In 2019 werden vier agenten doodgestoken op het hoofdbureau van de politie van Parijs. De dader was een collega die zich tien jaar eerder tot de islam had bekeerd en daarna was geradicaliseerd.

En in 2020 raakten twee jonge Franse politieagenten zwaargewond nadat een automobilist in de gemeente Colombes met opzet op hen was ingereden. De man was een aanhanger van IS, de twee agenten overleefden het voorval. In totaal zijn sinds 2012 zeker tien agenten gedood door jihadisten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.