Hoe gaan Europese buren om met stijging besmettingen?

26 oktober 2021Leestijd: 4 minuten
Boris Johnson groet wachtenden in een vaccinatielocatie in Londen - ANP

Het gaat niet de goede kant op met de coronacijfers in Nederland. Op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen zijn afgelopen etmaal 122 nieuwe coronapatiënten opgenomen, het hoogste cijfer sinds 22 mei. Hoe staan andere Europese landen ervoor?

1. Oostenrijk: lockdown voor ongevaccineerden

Aantal inwoners: 8,9 miljoen
Bevolkingsdichtheid: 106,1 inwoners per km²
Vaccinatiegraad: 72,0 procent

Oostenrijk dreigt met een lockdown voor ongevaccineerde burgers als de bezettingsgraad van de IC’s oploopt. Bondskanselier Alexander Schallenberg hoopt dat dit dreigement helpt de vaccinscepsis in het land te bestrijden. Volgens hem dreigt een ‘pandemie van ongevaccineerden’ in Oostenrijk.

Momenteel liggen er 220 coronapatiënten op de Oostenrijkse IC’s. Als dat oploopt tot 500, een kwart van het totaal aantal IC’s, dan wordt ongevaccineerden de toegang tot horeca ontzegd. Stijgt het tot 600, eenderde van het geheel, dan mogen ze alleen maar in specifieke gevallen hun huis verlaten. De minister van Volksgezondheid benadrukte dat dat moment nog niet is gekomen. ‘We kijken ver vooruit in de toekomst.’

De meeste Oostenrijkse werknemers moeten vanaf november kunnen aantonen dat ze zijn gevaccineerd tegen corona, recent negatief zijn getest of zijn genezen. De gezondheidsautoriteiten gaan steekproeven houden. Werknemers die geen bewijs van hun coronastatus kunnen laten zien, riskeren een boete van 500 euro. Werkgevers moeten bij overtreding 3.600 euro betalen.

2. Denemarken: vol inzetten op derde prik

Aantal inwoners: 5,9 miljoen
Bevolkingsdichtheid: 136,2 per km²
Vaccinatiegraad: 85,7 procent

Denemarken was vrijdag 10 september het eerste land in Europa dat alle maatregelen losliet, waaronder de verplichte coronapas. Ruim driekwart van de Denen ouder dan twaalf jaar was op dat moment volledig ingeënt tegen COVID-19.

CoronapaspoortLees ook over het coronavirus: Gemankeerd coronapaspoort gaat te ver

Toch benadrukte de Deense minister van Volksgezondheid Magnus Heunicke toen al dat het virus niet weg is. ‘De overheid zal niet aarzelen om toch in te grijpen als het virus weer een bedreiging begint te vormen.’

Eerder deze maand maakte Heunicke al bekend dat alle Denen een derde prik tegen het coronavirus krijgen aangeboden. Mensen met een verzwakt immuunsysteem en bewoners van woonzorgcentra kregen sinds september al een derde dosis toegediend. Het uiteindelijke doel is dat alle burgers zes maanden na hun tweede vaccinatie een derde prik krijgen, zei Heunicke.

Toch stijgt het aantal besmettingen ook in Denemarken gestaag. Maandag 25 oktober werden 1.411 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds juli van dit jaar. Volgens Heunicke staat het reproductiegetal nu op 1,2. Ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt.

3. Italië: strengste beleid van Europa

Aantal inwoners: 62,4 miljoen
Bevolkingsdichtheid: 207,1 per km²
Vaccinatiegraad: 82,2 procent

Sinds begin augustus wordt in onder meer de horeca, bij concerten en musea om de green pass gevraagd. Sinds september is dit vaccinatie-, herstel- of testbewijs – vergelijkbaar met CoronaCheck-app in Nederland – ook verplicht in het hoger onderwijs en voor langeafstandstrajecten met het openbaar vervoer. Sinds 15 oktober is de green pass ook verplicht op het werk, voor zowel ambtenaren als werknemers in de private sector. Het niet tonen van een coronapas leidt tot een schorsing en stopzetting van het salaris. Wie niet is gevaccineerd of een coronabesmetting heeft doorgemaakt, moet in Italië zelf betalen voor een coronatest. De prijs varieert tussen de 15 en 30 euro.

Hiermee is Italië het strengst van alle Europese landen. De invoering van de coronapas op de werkvloer leidde tot massale demonstraties in Italiaanse steden. Veel werknemers meldden zich ziek. Havenarbeiders in Triëst legden uit protest het werk tijdelijk stil.

De Italiaanse regering voerde de coronapas afgelopen zomer in om de vaccinatiegraad op te krikken. Het aandeel gevaccineerden lag toen tussen de 60 en 70 procent. Het beoogde doel van 80 procent is inmiddels behaald. Toch zal de green pass nog van kracht blijven. De regering wil het aantal gevaccineerden naar 90 procent brengen en zal de maatregelen, waaronder de green pass, stap voor stap afbouwen. Het geven van een derde prik wordt ook overwogen, kwetsbare Italianen komen daarvoor al in aanmerking.

Op de Europese coronakaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding doet Italië het relatief goed. Een snelle toename van het aantal coronabesmettingen blijft in Italië uit. Het gemiddeld aantal besmettingen per 100.000 inwoners ligt net onder de 3.500.

4. Verenigd Koninkrijk: nieuwe maatregelen hangen in de lucht

Aantal inwoners: 65,8 miljoen
Bevolkingsdichtheid: 271 per km²
Vaccinatiegraad: 79,0 procent

Het Verenigd Koninkrijk is terug op het niveau van 50.000 besmettingen per dag. Volgens de minister van Volksgezondheid Sajid Javid kan dat aantal binnenkort verdubbelen. Oppositiepartijen steunen daarom het initiatief voor Plan B, het invoeren van maatregelen om de zorg te ontlasten. Tot de mogelijkheden behoort de invoering van een coronapas, thuiswerken of het verplicht dragen van een mondkapje. Het geven van boostervaccins aan zo’n 30 miljoen ouderen en kwetsbaren was al onderdeel van Plan A.

De laatste keer dat het aantal besmettingen zo hoog lag, was op 19 juli. Toen vierden de Britten Freedom Day, de dag waarop een einde kwam aan de coronarestricties. Zo’n tweederde van de volwassenen in het Verenigd Koninkrijk was op dat moment volledig gevaccineerd. Op dit moment is bijna 80 procent van de Britten boven de 12 jaar oud volledig gevaccineerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.